Nyomi: Az igazságosság elkötelezettjei vagyunk

2010. június 21., hétfő

altFőtitkári beszédében dr. Setri Nyomi református lelkész, a korábbi Református Világszövetség főtitkára június 20-án Grand Rapidsban az egyház radikális elkötelezettségéről szólt mindenféle leértékeléssel, hatalmi lejáratással szemben.

A református egyházak elkötelezettek a jövő mellett, a nemek, fajok közötti igazságosság mellett, és a gazdaságban, valamint az élet minden területén az igazságosság érvényesüléséért lépnek fel. Vannak erők, amelyek azt hirdetik: ez teljességgel lehetetlen, s megpróbálják teológiai és spirituális eltökéltségünket lejáratni és ideológiailag elutasítani – érvelt Setri Nyomi. „Mi azonban nem tudunk mást tenni, mint Urunk Jézus Krisztus nyugodt és világos beszédére, szavára hallgatni, aki ezt mondja: ami halandó embereknél lehetetlen, az Istennél lehetséges.” Főtitkári jelentését Jézus Igéjének rendelte alá: „Ami lehetetlen az embereknek, az Istennek lehetséges” (Luk 18,27).  Nyomi azokat az erőket is megnevezte, amelyek az egyházakon belül és kívül egyaránt fenyegetik az egységet: például az, ha az egyházak elégedettek a status quo-val, s az igazság melletti elkötelezettséget nem vállalják. Hogyan lehet olyan országban megélni az egyházak közösségét, ahol mindent megtesznek ez ellen? Vagy ahol a bőség és az éhség választ szét embereket? „Nem félünk attól, hogy szembehelyezkedjünk az imperiális hatalmakkal, azokkal, akiket a gazdasági, politikai és katonai hatalom köt össze egymással, hogy megvédjék azt a gazdasági rendszert, ami keveseket gazdaggá tesz, de milliók halálát és szenvedését okozza” – hangsúlyozta határozottan a főtitkár. Gondokat jelzett viszont beszámolójában az új világcsalád gazdasági helyzetére vonatkozóan. Mind a szegény, mind a gazdag egyházaknak be kell fizetniük hozzájárulásukat az új világcsalád fenntartása érdekében. Nyomi előtt a két korábbi világszervezet elnökei és főtitkára, Peter Borgdorff, Clifton Kirkpatrick és Richard van Houten is megtették jelentésüket szervezeteik elmúlt években végzett munkájáról. (reformedchurches.org – reformiert-info.de – 2010-06-21 – dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.