Nyitott napok az egyházzenei tanszéken

2011. december 02., péntek

A Zeneakadémia 85 évvel ezelőtt alapított Egyházzene Tanszéke nyílt héten tiszteleg Liszt Ferenc, a Zeneakadémia alapító elnöke és az önálló egyházzenei képzés szorgalmazója előtt, születésének 200. évfordulóján.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszéke idén is nyitott kapukkal várja a továbbtanulási szándékkal érkező fiatalokat, de azokat is, akik éppen csak be szeretnének pillantani a tanszak életébe. December 6-án, 7-én és 9-én délután szabad óralátogatásra lesz lehetőség. (Az órarend innen letölthető.) Szombaton, december 10-én 10 órától látogatható a Liszt Múzeum, 11 órától a tanszék Liszt-hangversenyére kerül sor (aki ezen szeretne részt venni, haladéktalanul igényeljen jegyet a 342-7320 közvetlen, vagy a 322-9804 központi számon), amit általános tájékoztató követ, miközben meg lehet nézni a tanszék termeit, könyvtárát, valamint beszélgetni lehet a tanárokkal és a hallgatókkal.


Az európai zenei kultúra örökségének legalább a fele egyházzene, az istentisztelet, illetve a vallásos áhítat számára írt zeneirodalom. Így az egyházzenei stúdiumok elsősorban egy olyan alkalmazott zenei gyakorlat művelésére készítenek elő, mely a mai életnek is része: az egyházzenei művészet napi elfoglaltságot jelentő magas szintű szolgálatára, illetve az ahhoz szorosan kapcsolódó pedagógiai (kórusnevelő, ének-zeneoktató) tevékenységre. Ez elsősorban igényes zenei alapozó képzést igényel. Az egyházzene beható tanulmányozása és értő előadása azonban nem csak a zenélési technikával és a zeneművekkel való foglalatosságot teszi szükségessé, hanem egy zenén kívüli, de ahhoz szorosan kötődő, jelentős ismeretanyag elsajátítását is, mely segít feltárni e hatalmas repertoár zenei-vallásos és általános kulturális jelentését. Így a képzés hozzájárul egy széles körű, a zenei és általában a művelődési élet más területein is egyaránt kamatoztatható műveltség megalapozásához (pl. telekommunikáció, film, színház stb.).

Míg a zenei és egyházzenei alapozó tárgyakat a különböző felekezetű hallgatók közösen tanulják, addig az egyes felekezetek saját hagyományához kapcsolódó és istentiszteleti gyakorlatához szükséges tárgyak oktatása a katolikus és a protestáns tanszéki csoport óráin külön történik, csoportvezető tanár irányításával. A protestáns csoport hallgatói számára az egyetemes és a felekezeti egyházi zene történetének oktatása a tanszakon szorosan kapcsolódik azegyházzene-irodalom istentiszteleti (funkcionális) vonatkozásainak tárgyalásához, a történeti tapasztalatok és az ezek nyomán támadt újabb liturgiai törekvések ismertetéséhez.

Letölthető anyagok:
Meghívó
Plakát

Bódiss Tamás – www.reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.