November végéig gyűjtik a támogatási kérelmeket

2018. november 08., csütörtök

A családot és a keresztyénséget tartja a közép-európai társadalmak két alapértékének Soltész Miklós. Az egyházak idén is igényelhetnek támogatást közösségi programjaik megvalósításához és épített örökségük megóvásához. A részletekről az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárt kérdeztük.

Egyházi közösségi célú programok és beruházások (EGYH-KCP-19), valamint az egyházi épített örökség védelmének és egyéb beruházások (EGYH-EOR-19) támogatására idén is felhívást tett közzé a magyar kormány. November 30-ig várják az igényeket Magyarországról, a határon túli területekről és a diaszpóraközösségektől is.

Épített örökségünk megújul

5217 templom, közösségi ház, parókia, egyházi intézmény újult meg vagy épült kormányzati támogatásból 2011 óta, azonban még mindig több évtizedes lemaradást kell bepótolni – mondta Soltész Miklós. „Egy felmérés szerint az emberek 80 százaléka értéknek tartja a kereszténységet, azok is, akik nem gyakorló hívők. Biztos vagyok benne, hogy a környezetünk, épített örökségünk részét képező templomok megújulását is értéknek tartják” – fogalmazott az államtitkár.

A korábbi években többek között a Budapest-Kálvin téri, az esztergomi, a kisvárdai, a martfűi, a somorjai, a szombathelyi és a vizsolyi református templomot is felújították. Ugyanakkor számos olyan keresztyén közösség van még a Kárpát-medencében, amelyik önerőből nem tudja kijavítani – a nemegyszer műemlék – ingatlanjának tetejét, kicserélni az ereszcsatornát, megszüntetni a falak vizesedését, szigetelni az ablakokat vagy épp elvégezni a belső felújítást. Az egyházi épített örökség védelmére és egyéb beruházásokra most 1 és 15 millió forint közötti támogatás igényelhető.

Egyházi ajánlás

A felhívás értelmében az EGYH-EOR-19 jelű támogatások igényléséhez a felettes egyházi szerv – a Magyarországi Református Egyház esetében a Zsinat Elnökségének – ajánlása is szükséges. Ehhez a magyarországi református pályázóknak a mellékelt táblázatot elektronikusan kitöltve, legkésőbb 2018. november 20-án, kedden 24.00-ig kérik eljuttatni a Zsinati Hivatalba, kizárólag az eor2019@reformatus.hu e-mail címre, Excel formátumban (ne szkennelve vagy más formátumban). A hivatalos ajánlási dokumentumot a Zsinati Hivatal küldi ki a pályázóknak.

Értékadó közösségek épülnek

A másik támogatási felhívás célja az egyházi közösségek hitéleti, kulturális, oktatási, közösségépítő és felzárkóztató tevékenységével szorosan összefüggő helyiségek felújításának, kialakításának illetve működtetésének támogatása. Az idei igénybejelentések közül elsőbbséget élveznek az egyházi zarándoklatok, valamint az abban résztvevők számára létesített zarándokszállások felújítása, építése; továbbá a családi életre és életvédelemre felkészítő alkalmak és táborok.

„A közép-európai társadalmak egyik alapja a család, a másik pedig a kereszténység, mindkettőt közösségben éljük meg” – emlékeztetett Soltész Miklós, aki méltatta a keresztyén egyházak házasságra felkészítő és a családi kapcsolatok egészségéért végzett sokrétű szolgálatát. Szerinte azért fontos támogatni az egyházak közösségi programjait, mert a fiatalok körében végzett közösségépítés a társadalmunk számára fontos alapértékek továbbadását, elsajátítását segíti.

Hogyan lehet benyújtani az igényeket?

Egy egyházi jogi személy mindkét célra benyújthat támogatási kérelmet. A támogatási kérelmeket november 30-ig lehet beadni a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapjáról elérhető Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben (EPER). A kérelmekről a rendelkezésre álló költségvetési források fényében döntenek. Az elmúlt évek igényfelmérései alapján – az egyre növekvő támogatások ellenére is – a rendelkezésre álló összeg többszörösére lenne szükség. Aki nem fér bele a keretbe, az várólistára kerül.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.