Ünnepi istentisztelet a berlini Dómban

2017. július 03., hétfő

A REV nagygyűlés keretében vasárnap valamennyi delegált és résztvevő közös istentiszteleten vett részt, amelyet számos országban élőben közvetítettek.

Tanúságot tenni a világban az élő Istenről, felmutatni a református közösség sokszínűségét és igazság melletti elkötelezettségét – ez volt a célja a július 2-i istentiszteletnek, amelyre a Református Egyházak Világközössége nagygyűlésének sokszáz résztvevője korahajnalban Berlinbe utazott.

Az istentiszteleten Chris Ferguson, a szervezet főtitkára hirdette az igét és Lukács evangéliuma negyedik részének (4,18-19) alapján a reformátusok és minden keresztyén felelősségéről beszélt a hiteles tanúságtételben - aminek két pillére az egység és közösség, illetve az igazság vállalása és építése a világban. „Közösségben az igazságért” – idézte a főtitkár a REV mottóját. Ez az, amit Jézus is felismert, amikor a zsinagógában, „Háború, konfliktus, a római birodalom igazságtalansága és a reménytelenség közepette Lélekkel betöltekezve értelmezi az írásokat és ismeri fel küldetését Galilea szenvedő népe felé: „szabadulást hirdessen a foglyoknak, és a vakoknak szemük megnyílását; hogy szabadon bocsássa a megkínzottakat, és hirdesse az Úr kedves esztendejét.” Ferguson kiemelte, hogy a keresztyénség lényegéhez tartozik és a Lélek vezetése alatt élő ember alapvető felelősségéhez, hogy az elnyomottak felszabadításáért és a teremtett világért minden tőle telhetőt megtegyen. 

„Ha az élő Istenhez fordulunk, személyes átformálódásunk vágya éppúgy hajt minket, mint a társadalmi igazságosságért végzett cselekvés helyben és globálisan, hogy mindenki részesedhessen a bővölködő élet áldásában”, hangzott el az igehirdetésben, amely a német közszolgálati televízió honlapján elérhető

Az istentisztelet ökumenikus vendégek köszöntéseivel ért véget, majd a külügyminisztérium nagyszabású fogadásán a külügyminiszter helyettes és a környezetvédelmi miniszter asszony köszöntötték a delegáltakat, akik délután a Berlin-Brandenburgi Egyház helyi missziói és diakóniai szolgálatait látogatták.

Külügyi Iroda, fotó: twitter

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.