Nemzetünk Isten és az egyház ügye is

2012. augusztus 08., szerda

Színes, tartalmas írásokkal, igazi nyári lelki olvasmányokkal jelent meg a Magyar Református Presbiteri Szövetség lapjának, a Presbiter július-augusztusi száma.

A nyitó oldal rögtön utal a fajsúlyos témákra és a nemzeti ünnepre, augusztus 20-ra. A fejléc felhívja a figyelmet a tizennyolcadik kárpát-medencei presbiteri konferenciáról szóló képes tudósításra, valamint a Keresztyén Civil Szervezetek 6. Országos Fórumára, amit a szegénység, szolidaritás témáról a Parlamentben tartottak.

Túrmezei Erzsébet Megszegett kenyér című verse és a Heidelbergi Káté 81. felelete az Úr asztalához járulásról keretezi a Szövetség elnökének, Dr. h. c. Szabó Dániel gondolatébresztő, felelősségérzetet sugárzó vezércikkét. Ebben a szerző biblikusan, napi aktualitásokat is érintve keresi a választ a kérdésre: Kié a mi népünk, és kié a magyar lélek?

Az utolsó oldalon pedig indul a lap új kvíz-sorozata, a Heidelbergi Káté 2013-ban következő 450. évfordulójának felvezetéseként. Ez az oldal hoz hírt a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium állami visszavétele elleni egyházi tiltakozásról is, amit valamennyi erdélyi történelmi egyház vezetője aláírt.

Visszatérő rovatok

A rovatok szintén olvasmányos, építő tartalommal jelentkeznek. A presbiter munkamezeje tizenegyedik részében a közegyház fogalommal ismerkedhetünk meg. A bomló házasságok kérdését vizsgálja tovább a Nyitott szemmel rovat, s már ötödik alkalommal jelentkezik az Azt olvastam a Bibliában. A Magyar Presbiterben Brunner Emil svájci teológus 1941-ben megjelent írását olvashatjuk a presbiteri intézményről. Akár vitaindító cikknek is tekinthetjük Dr. Nagy István írását „Tennivalóink a hittanoktatásért" címmel. Dr. Papp Vilmos a száz éve született kiváló angol tanárra, tábori lelkészre, presbiterre, Dr. Bíró Sándorra emlékezik.

Különböző helyeken és szinteken tartott presbiteri tanácskozásokról, képzésről kapunk sokrétű tájékoztatást ebben a lapszámban is. A beszámolók elvezetnek Tabajd, Alsószuha, Csurgó, a királyhágó-melléki Ráton, Sajókaza gyülekezeti közösségeibe. Az erdélyi Zsobókon megvalósult „csodáról" ad érzékletesen hírt „A hit életet ment, közéletet teremt" felcímmel olvasható írás Papp Vilmostól.

Négy félév kincseit szedi ujjhegyre hálás szívvel a Sárospataki Presbiteri Népfőiskola végzett hallgatója, Jobbágy József. Mikó László Előttem jártak című írásában Zimányi József Gulágot megjárt lelkipásztor kemény, de evangéliumian melegszívű személyiségéről ír. Balogh Ernő ugyancsak továbbgondolásra érdemes írását ajánljuk a Kedves Olvasónak Presbitériumok a világválságban címmel. A könyvajánlóban olvashatunk arról a kiadványról, ami Dr. Gyökössy Endre pasztorálpszichológus ötvenöt éven át odaadó, bölcs hitveséről, a svájci származású Ruck Reinhildről szól. Az ajánlóban szerepel még Dr. Németh Dávid professzornak a lélek titkait elemző könyve is. Elmaradhatatlan ebből a számból is Apostagi Zoltán kedvelt, modern Augustinus-reflexiója Apropó címmel.

Apropó – mondhatjuk a rovatcímhez kapcsolódva: jól jár, hasznosan tölti idejét az, aki megszerzi magának a Presbiter nyári számát. Lelki felüdülést nyer szabadsága vagy a forró napok idején.

Dr. Békefy Lajos

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.