Nemzetközi segítségnyújtás Kárpátalján

2010. szeptember 17., péntek

altNémetek, svájciak és magyarok közösen segítenek a kárpátaljaiaknak. Barbara Rudolph, a Rajnai Protestáns Egyház külügyi kapcsolatokért felelős főtanácsosa, a HEKS svájci segélyszervezet képviselői, az Initiative munkatársa és a református szeretetszolgálat képviselője közösen látogatott el Beregszászászba.

Németek, svájciak és magyarok közösen segítenek a kárpátaljaiaknak. Barbara Rudolph, a Rajnai Protestáns Egyház külügyi kapcsolatokért felelős főtanácsosa, a HEKS svájci segélyszervezet képviselői, a közép-kelet-európai régió kis- és középvállalkozásait támogató szervezet (Initiative) munkatársa és a református szeretetszolgálat képviselője közösen látogattak el Beregszászászba.A küldöttség azért utazott a hátrányos helyzetű térségbe, hogy felmérje milyen segítségre van szükségük az ott élőknek.

Megismerkedtek a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Koordinációs Irodájának munkájával valamint számos szeretetszolgálati intézménybe látogattak el. 

A delegáció tervei között szerepel, hogy segítenek a kárpátaljai idősek ellátásában. Beregszászon kevés állami vagy alapítványi fenntartású idősek számára létrehozott bentlakásos otthon található, többek között ezért hoz létre a református egyház idősek otthonát. 

altA HEKS nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője, Esther Oettli beszámolt arról, hogy a térségben már évek óta támogatják a gyerekek nyári táboroztatását, valamit a diakóniai központ szeretetkonyháját, akik naponta négyszáz adag meleg ételt főznek rászorulóknak. 

A küldöttség csütörtök délután érkezett Debrecenbe, ahol Bölcskei Gusztáv református püspök fogadta őket és közösen beszéltek a Kárpátaljai tervek megvalósításáról. 

Tavaly novemberben a Magyarországi Református Egyház és a Rajnai Protestáns Egyház egy együttműködési megállapodást kötött, amely szerint a gyülekezeti és egyházmegyei szintű partneri kapcsolatokat ápolják, valamint megosztják egymással tapasztalataikat. A dokumentumot Nikolaus Schneider a Rajnai Protestáns Egyház lelkészi elnöke, Barbara Rudolph egyházi főtanácsos, Bölcskei Gusztáv püspök, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke, valamint Huszár Pál a Zsinat világi elnöke írta alá.

Forrás: ttre.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.