Nemzetközi muszlim-keresztyén konzultáció

2010. november 05., péntek

altGenfben rendezték meg azt a konferenciát, melyen mohamedán és keresztyén vezetők, a vallásközi párbeszéd szakemberei vettek részt. 

altA tanácskozás főtémája így hangzott: „Megváltoztatni a közösségeket – keresztyének és mohamedánok közös jövőt építenek”. A konzultációt az Egyházak Világtanácsa és több muszlim szervezet támogatta anyagilag, illetve vállalt védnökséget a genfi konzultáció felett. A résztvevők három kulcstémával foglalkoztak: 1. Túl a többség-kisebbség kérdésén – 2. A konfliktustól az együttérző igazságosságig – 3. Pedagógiai eszközök alkalmazása a konfliktusok megoldásában. A tanácskozás végén közös nyilatkozatot hoztak nyilvánosságra.

A konzultáció résztvevői határozottan állást foglaltak mindennemű erőszakos cselekmény ellen, aminek során az erőszakoskodók tönkreteszik a szenthelyeket vagy Isten házait, s az istentiszteleten résztvevők biztonságát veszélyeztetik. A konzultáción jelentős személyiségek is kifejtették véleményüket a konfliktustól az együttérző igazságosságig témakörben. Így Dr. Aref Ali Nayed, a Dubai Médiaközpont igazgatója, Kjell Magne Bondevik lelkész, Norvégia korábbi miniszterelnöke, ma az Oslói Béke-, és Emberjogi Központ elnöke, és Dr. Farid Esack, az iszlám tanulmányok professzora a dél-afrikai Johannesburg egyetemén. (ÖRK.ch – 2010-11-06 – dr békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.