Nem üzleti vállalkozás

2010. június 01., kedd

altMár javában zajlanak a közös Kárpát-medencei református lap megjelenésének előkészületei. A munka gördülékenyen halad, az anyagok egy része már beérkezett, a lap reménység szerint októberben kerül az olvasók kezébe. A munkálatokról Köntös László dunántúli főjegyzővel, a református magazin felelős szerkesztő-helyettesével beszélgettünk.

altMár javában zajlanak a közös Kárpát-medencei református lap megjelenésének előkészületei. A munka gördülékenyen halad, az anyagok egy része már beérkezett, a lap reménység szerint októberben kerül az olvasók kezébe. A munkálatokról Köntös László dunántúli főjegyzővel, a református magazin felelős szerkesztő-helyettesével beszélgettünk.

A magazinba minden részegyház egy szerkesztőt delegált, aki képviseli az adott egyháztestet, egyházrészt. Az alakuló szerkesztőségi ülésen megválasztották a felelős szerkesztőt Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanárának személyében, valamint megállapodtak néhány alapelvben. „Minden részegyház azonos terjedelemben vesz részt a szerkesztés munkájában, illetve egyenlő terjedelemben képviselteti magát a magazinon belül. Ez nagyjából hat nyomtatott oldalt jelent – mondta Köntös László. – Megállapítottunk bizonyos elveket, többek között azt, hogy minden részegyház ebből a hat oldalból legalább két oldalt a gyülekezeteknek szentel, a fennmaradó négy oldalon pedig az jelenik meg, amit az adott egyházrész fontosnak tart.”

A közös lap egy igerovattal indul majd. A gyülekezeti rovat elején fognak bemutatkozni az egyes részegyházak vezetői, püspök és főgondnok. Lesz olyan rovat, amelyben ismert református személyek fognak megnyilatkozni rövid novellában vagy esszében, ilyen ismert református személyként gondoltak Csoóri Sándorra. A lapban szerepel majd diakónia rovat, ami a szeretetszolgálattal foglalkozik, örökségvédelem rovat, egyház és társadalom rovat, valamint ismert személyekkel készített interjúkból is szemezgethetnek az olvasók.

Az újságban fenntartanak egy részt a Generális Konvent számára, ahol a hivatalos nyilatkozatok fognak megjelenni, mint például az a közlemény, amit a május 27-i ülésen fogadtak el.

„Ez a magazin mindenféleképpen erősíteni fogja május 22. üzenetét, az összetartozás, az együvé tartozás élményét – véli Köntös László. – Ez a lap nem egy üzleti vállalkozás. Az újság ingyen kerül az olvasókhoz, belső egyházi terjesztésben. Mindazok, akik fogékonyak a református egységre, a református lelkiségre, a közös magyar református identitás nagy kérdéseire, azok örömmel fogadják majd az újságot.”

És hogy kiknek szánják a lapot? Köntös László úgy véli, a lap a hagyományos magyar református templomba járó rétegnek szól, őket célozzák meg, hiszen ők azok, akik a magyar református egység gondolatának az oszlopai, a zászlóvivői.

Sokan voltak szkeptikusok az új közös lappal kapcsolatban. Köntös László megérti a szkepszist, ami szerinte nem csak ennek a vállalkozásnak szól, hanem általában annak, hogy manapság nem sokan látnak fantáziát a nyomtatott sajtóban. „Ha bármelyik nagyobb újságot, vagy magazint nézzük, nem százezres példányszámban jelennek meg a piacon, hanem egy olyan rétegnek szólnak, ami fogékony a nyomtatott sajtóra. Üdvözlendőnek tartom, hogy a Magyar Református Egyház kiadja ezt a magazint.”

 

Fodor Zsófia

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.