„Minél előbb meg kell oldani a Székely Mikó Kollégium ügyét"

2015. április 20., hétfő

A romániai magyar felsőoktatásról és az egyházi restitúciós kérdésekről tájékozódott Trócsányi László igazságügy-miniszter április 16-án és 17-én. A miniszter a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem meghívására érkezett Kolozsvárra, ahol egyházi vezetőkkel találkozott és látogatást tett magyar felsőoktatási intézményekben.

A Magyar Távirati Iroda híradása szerint Trócsányi László látogatása első napján Bálint Benczédi Ferenccel, a Magyar Unitárius Egyház püspökével, Csűri Istvánnal, a királyhágómelléki református egyházkerület püspökével, Kató Bélával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével és Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsekkel folytatott megbeszélést. Az egyházi vezetők aggodalmukat fejezték ki egyrészt a visszaszolgáltatási folyamatban felmerülő késedelmek miatt, másrészt amiatt, mert úgy érzik, hogy egyes visszaadott egyházi ingatlanok esetében az egyházak is jogtalanul „áldozatul esnek" a romániai korrupció-ellenes küzdelemnek. Utóbbira Trócsányi László példaként említette a Székely Mikó Kollégium ügyét.

A ploiesti-i táblabíróság érvénytelenítette a kommunizmus idején államosított sepsiszentgyörgyi kollégium visszaszolgáltatását a református egyháznak, és felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a visszaszolgáltatást 2002-ben elrendelő tisztségviselőkre. Az ügyre a romániai magyar politikai pártok egyhangúan „újraállamosítási" kísérletként tekintenek. „A romániai magyar egyházi vezetők attól tartanak, hogy a restitúciós problémák további egyházi ingatlanokat is érinthetnek. Itt olyan szimbolikus jelentőségű ingatlanokról van szó, mint a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium vagy a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár" – tette hozzá Trócsányi László.

Az igazságügy-miniszter a városban tartózkodva pénteken látogatást tett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) éppen zajló kongresszusán is. RMDSZ-es vezetőkkel folytatott beszélgetéseiről beszámolva elmondta, hogy a restitúció kérdése nem csak az egyházi vezetőket, hanem a romániai magyar politikusokat is nagyfokú aggodalommal tölti el. Ez olyan „akut kérdés", amely megnehezíti a Románia és Magyarország közötti kapcsolatokat, és amelyet minél előbb rendezni szükséges – jelentette ki. Rámutatott, hogy Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is folyik eljárás az ügyben, emellett a magyarországi egyházaknak is van érintettsége és a magyar kormány is állást foglalt a kérdésben. „"Ez egy olyan kérdéskör, amellyel foglalkozni kell" – hangsúlyozta. Elmondta, hogy az egyházi vezetőkkel tartott megbeszélésről beszámol a legközelebbi kormányülésen.

Forrás: MTI.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.