Melegedőhelyekre gyűjtenek Kárpátalján

2014. október 09., csütörtök

Két hónapos szénszünet köszönthet be a télen Kárpátalján. Az orosz-ukrán háború miatt szorult helyzetbe került régió lakosságán közös akcióval igyekeznek segíteni a magyarországi segélyszervezetek – hangzott el az Emberi Erőforrások Minisztériumában tartott sajtótájékoztatón október 8-án Budapesten.

– Az elmúlt évek során a magyar emberek számos alkalommal bizonyították szolgálatkészségüket – mondta Soltész Miklós a sajtótájékoztatón. Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár emlékeztetett arra az összefogásra, amelyet az elmúlt évek természeti katasztrófáiban tanúsítottak a magyarok, akár Magyarországon, akár határainkon túl volt rá szükség. Mint mondta, a tavalyi dunai árvíz volt az első eset, ahol az átfogóan szervezett támogatásnak köszönhetően mindenhova jutott segítség. Most hasonlóan összehangoltan, az egyházi segélyszervezetekkel együttműködve a kárpátaljai magyaroknak segítenek.

Arra az esetleg felvetődő kérdésre, miért csak határon túlra gondolnak, Soltész Miklós úgy felelt: most ott van magyar közösség olyan helyzetben, ahol segíteni kell. Az államtitkár egyben emlékeztetett: a kormány a Magyarországon élő szegényeket három milliárd forint értékben segíti tűzifával ezen a télen az önkormányzatokon keresztül.

Riasztó hírek

A most induló együttműködésről Bölcskei Gusztáv beszélt az újságíróknak. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke emlékeztetett a száz évvel ezelőtt kitört első világháborúra, és felidézett egy beszélgetést, amelynek május 24-én Debrecenben, a Magyar Református Egyház létrejöttének ötödik évfordulóján tartott ünnepen volt fültanúja. Egy fiatal kárpátaljai asszony mondta a másiknak: „Hallod, még jó, hogy kicsik a fiaink." – Talán nem mindenki számára világos, milyen helyzet alakult ki tőlünk nem is olyan messze: a magyar közösségek szinte minden héten temetnek fiatalembereket, akik egy számukra értelmetlen háborúban haltak meg – fogalmazott a püspök.

Ugyan Kárpátalját nem közvetlenül érinti az orosz-ukrán háború, de közvetett hatásait érzik a konfliktusnak. Bölcskei Gusztáv emlékeztetett Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Soltész Miklós augusztusi kárpátaljai látogatására, amikor felmerült, hogy télen segítségre szorulhat a közösség, hiszen csökken a felhasználható gázmennyiség, de a legtöbb helyen gázkazánnal fűtenek. A Zsinat lelkészi elnöke örömét fejezte ki, hogy befejeződtek az igényfelmérések, így elindulhat a magyarországi segélyszervezetek közös akciója, amelynek célja, hogy nappali, és ha kell, akár éjszakai melegedőhelyeket hozhassanak létre iskolákban, gyülekezetekben, intézményekben a helyi református gyülekezetek, valamint római és görög katolikus plébániák segítségével.

Bölcskei Gusztáv reményét fejezte ki, hogy az államtitkárság, a karitatív tanács és a segélyszervezetek vezetőinek összehangolt munkájával tudunk enyhíteni az ott élő magyarok és nem magyarok helyzetén. Naponta érkeznek riasztó hírek: a legutóbbiak szerint kéthónapnyi szénszünetet tartanak az iskolákban, így meg kell oldani az iskolaköteles gyerekek elhelyezését. Ez a kormány és az egyházak első közös akciója. – Hiszem, hogy az egyházaink hitelessége sokban múlik azon, hogyan tudjuk a hirdetett evangéliumot kézzel foghatóvá tenni, és egymást terhét hordozni – mondta a püspök, megköszönve az eddigi támogatásokat is.

Igazán szeretni

– Úgy látom, hozzászoktunk a jó és rossz hírekhez, és elfelejtjük, hogy felelősek vagyunk az egész világért, különösen azokért a részekért, ahol magyar testvéreink élnek és szenvednek. Halljuk az aggasztó híreket, aggódunk értük és önmagunkért. Most elért minket az ott élők kérése, hogy előre látva a telet szükségük lesz segítségre, és ezt a segítséget tőlünk kérik – mondta Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, aki megköszönte mindazok támogatását, akik „bármilyen veszélyben készek voltak a tettek szintjén is a bajban lévőt segíteni, azaz tudtak igazán szeretni". A megyéspüspök hangsúlyozta: bár a támogatásokat a kárpátaljai keresztyén egyházakhoz juttatják el, de minden olyan rászorulót igyekeznek rajtuk keresztül elérni, akiknek az életük múlhat a segítségnyújtáson.

Bagdán Zsuzsanna
Fotó: Varga Gábor Vargosz 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.