Megőrizni és megújítani

2015. november 03., kedd

Szabó Istán püspök hirdetett igét október 31-én Kunszentmiklóson a református templomban, a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános iskola felújítása és új épületszárnyának átadása alkalmából tartott avatóünnepségen.

Amikor ünnepelünk, nem a hétköznapoktól akarunk elfordulni, hanem észrevenni, Isten hogyan rejtette el azokban kegyelmét, igazságát és szabadítását" – fogalmazott a reformációünnepi istentiszteleten Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök, a Zsinat lelkészi elnöke.
A püspök a Korinthusiakhoz írt első levél 16. részének 8–9. verse alapján hirdette Isten Igéjét. „Isten ébreszti az embert, az Ördög altatja. Azért van sok ellenség, mert nagy a kegyelem, mert nagy kaput nyitott az Isten. Sokan felébrednek az álomból, ráébrednek, hogy amit természetesnek tartanak, az halálos ernyedtség. (...) A keresztyénség reformáció után kialakuló sajátos arcát protestantizmusnak szokták nevezni. A protestáns szóban nincs benne, hogy tiltakozom. Az van benne, hogy valami mellett kiállok, tanúskodom – pro testo. Aki protestál, nem akar az Isten hamis tanúja lenni, odaáll az Ő igazsága mellé. Van, hogy úgy tűnik, ez keménynyakúság, pedig csak maradás, nem tehetve másképp."

Tiszta forrás

Az ünnepi közgyűlésen Pintér Gyula, a kunszentmiklósi gyülekezet lelkipásztora elmondta: 2011-ben kezdődött meg az új szárny felújítására vonatkozó tervek készítése. „Az akkori terveket azonban felülírta egy grandiózus terv, amelyről álmodni sem mertünk" – fogalmazott. Még a hatvanas években épült fel az iskola épületegyüttesének az a szárnya, melyet végül felújítás helyett leromboltak, hogy új épületet húzzanak fel a helyére. „Műszakilag kifogásolható, esztétikailag elfogadhatatlan stílusú volt az előző épület" – mondta kérdésünkre Pintér Gyula. Bár a részleges felújítást megkezdték évekkel ezelőtt, annak nem jutottak a végére. A mostani beruházás végül kormányzati támogatással valósult meg. A 2400 négyzetméteres, új épületben tantermek, egy természettudományos blokk, művészeti és technikatermek, aula és egy tornaterem is helyet kaptak. Pintér Gyula lelkipásztor beszédében úgy fogalmazott: „Nem csupán iskolára van szükség, hanem arra az ősi tudásra, amely kiveszőben van. Ennek megtalálásához vezethet el a kunszentmiklósi iskola, amely református intézmény lévén segíthet állandóan visszatérni a tiszta forráshoz."

Élni és fejlődni

A református gimnázium már nemcsak teljesítményben veszi fel a versenyt a többi középiskolával, hanem az infrastruktúra miatt sem kell szégyenkeznie – mondta ünnepi köszöntőjében Szolnoki Attila igazgató. „A napokban bútorokat hordtunk a diákokkal, egyikük megjegyezte, hogy az új épülettel kiegészült iskola olyan, mint egy egyetemi campus. Egy kisváros számára egy gimnázium valóban annyit jelent, mint egy nagyvárosnak az egyetem. A települést megtölti élettel, ráadásul a körzetben lakó tehetséges gyermekek itt megkaphatják a lehetőséget a fejlődésre."

Nem lerombolni, hanem megújítani

Nem lehetne beszédesebb képet találni a reformáció illusztrálására, mint a kunszentmiklósi iskola megújítása – mondta ünnepi köszöntőjében Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta: „a hagyományost, az örökséget, mindazt, ami bevált, nem lerombolni kell, hanem megújítani". „A hatvanas években épült, most lebontott épületszárny nem bizonyult tartósnak, alig élte túl a szocializmust" – mondta. „Az új épülethez olyan terv kellett, amely korszerűsége mellett is illeszkedik ahhoz, ami már megvan és bevált. Ez a kettő együtt maga a reformáció" – fogalmazott. Majd hozzátette: „a megbízható, az érték, a fundamentum nem elv vagy ideológia, hanem egy személy és a vele való kapcsolat. Ezért szükséges szüntelenül új utakat keresnünk. A megőrzés és az újítás helye az iskola, az egyházi és a református különösen."

A virágos kert

A kormányfő hangsúlyozta, 2010-ben, a második Orbán-kormány hivatalba lépésének évében Magyarországon az óvodától a középiskoláig 119 ezer fiatal tanult egyházi iskolában. Számuk 2014-re 195 ezerre nőtt, vagyis csaknem megduplázódott. „Nem véletlenül nevezik az anyaszentegyház virágoskertjeinek az iskolákat" – fűzte hozzá. „Amit az egyház tett az elmúlt évszázadokban idősekért, fiatalokért, a magyar nyelv megőrzéséért, arra legalább akkora szükség van ma is, mint régen."

Az őszi szünet elmúltával a kunszentmiklósi diákok birtokba vehették az új iskolaépületet.

Jakus Ágnes, képek: Füle Tamás, forrás: Parókia.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.