Megjelent a Presbiter ünnepköszöntő száma

2010. október 08., péntek

Húsz kedves esztendeje az Úrnak címmel jelent meg a Presbiter vezércikke, mely hálaadásra hívja az olvasót a szövetség elmúlt két évzizedéért.

Húsz „kedves esztendeje” az Úrnak címmel a vezércikk a Magyar Református Presbiteri Szövetség elnökének tollából emelkedett, ünnepi hangvétellel hívja meg az olvasót hálaadásra a két évtizede újraindított szövetségért.

altA hálaadás két napjának budapesti programjából megtudjuk, hogy előbb kibővített elnökségi ülésre került sor, majd vasárnap, október 10-én hálaadó istentisztelet, és nyilvános elnökségi ülés ad keretet a visszapillantásnak és az előretekintésnek. A köszönetmondás szép formája az a kis füzetecske, ami  sok fotóval mutatja be a Presbiteri Szövetség sokrétű szolgálatát, nemzetközi konferenciáit, hazai alkalmait, az alapítókat, a határon túlról és innenről érkezett presbitereket. Megismerkedhetünk az első választott elnökséggel, tagjait 1991. november 2-án iktatták tisztükbe. Reformáció hónapját köszönti a lap Kálvin reggeli és esti imájának közlésével, s bepillantást ad genfi reformátorunk és a wittenbergi reformátor, Németország és Európa tanítójának, Melanchthonnak érdekes levelezésébe, barátságukba. Három szomorú aktualitása is van ennek a számnak. Tüski István hollandiai lelkész gazdag életét eleveníti fel az egyik cikk, a másikat Kövy Zsolt tudós lelkésznek szentelte írója, s nyomdába adáskor jött a hír elhunytáról. Olvashatjuk annak az interjúnak a második részét is, amit készítője még tavasszal vett fel Dr. Ritoók Pállal, a Szövetség korábbi főtitkárával. Új sorozat indul a lapban a Presbiter munkamezeje címmel. Parázs a hamu alatt  az Ige körül rovat alcíme, a Nyitott szemmel rovatban pedig hit és tudomány kapcsolatáról olvashatunk. Tanulságos a Magyar Presbiter c. lapelőd cikkének felidézése, amiben Csikesz Sándor egykori debreceni professzor elmélkedik – ma is elgondolkodtatóan – a magyar reformárus egyház sajgó sebeiről és kívánságairól. Élő gyülekezet – tevékeny presbiterek címmel hazai konferenciákról, presbiterképző alkalmakról, hitmélyítő összejövetelekről kapunk jó híreket. A görög, lengyel reformátusok életébe is bepillanthatunk egy-egy írás ablakán keresztül.  Hármashatár-konferenciára (Szlovénia-Ausztria-Magyarország) került sor Bajánsenyén, amiről színes ízelítőt kapunk. A nyitó és a záró oldal meditatív fotói mellett sok felvétel láttatja a Presbiterben azokat az eseményeket, melyekről a szerzők  írnak. Versek, énekek, Ötvös László lelkész-költő újabb kötetének ajánlása és még sok apró, lélekemelő mini-írás teszi a lap 20 oldalát tartalmas időtöltésünk jó eszközévé. (drbl)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.