Megjelent a Magyar Református Nevelés legújabb száma

2010. december 15., szerda

A kiadvány 2010. évi 3. számának gerincét a Miskolcon megrendezett Tehetség és Kompetencia konferencia előadásainak szerkesztett változatai adják.

Valamiben mindenki tehetséges – tartja a hétköznapi nyelv. A tehetségnek valóban számtalan aspektusa van, de mikor és hogyan derül ki valakiről, hogy miben kiemelkedő, és milyen pályát futhat be talentumaival gazdálkodva?

A Magyar Református Nevelés 2010. évi 3. számának gerincét a Miskolcon megrendezett Tehetség és Kompetencia konferencia előadásainak szerkesztett változatai adják. Az előadásokat a tehetség fogalmának elméleti és a tehetséggondozás gyakorlati aspektusait vizsgáló tanulmányokkal egészítettük ki.

A szám első részének írásaiban újra meg újra megjelenő fogalmak és programok arra is felhívják a figyelmet, hogy kellő elszánással, profizmussal és szakmai háttérrel (és az ehhez kapcsolódó anyagi forrásokkal) igenis lehetséges Magyarországon kiemelkedő és jövőbemutató pedagógiai munkát végezni.

Dr. Kodácsy Tamás a Biblia felől tekintve a tehetség és kompetencia kérdésére az alkalmasság irányában tágítva a két fogalom körét; Dr. Csermely Péter és Sarka Ferenc a tehetséggondozás gyakorlati lehetőségeit vizsgálva a magyarországi gyakorlatot európai összefüggésekben mutatja be. Dr. Balogh László tanulmánya az ő előadásaikat egészíti ki, a Debreceni Egyetem tanára a tehetséget komplex fogalomként értelmezve ír a tehetség felkutatásának és gondozásának lehetséges formáiról. Szászi Andrea Howard Gardner sokrétű intelligencia elméletének összefoglalásával a tehetség-szakirodalom egy újabb aspektusát mutatja be, írásának erénye, hogy mindegyik tárgyalt intelligenciaterülethez gyakorlati példákat és azok katechetikai megvalósítási lehetőségeit is hozzákapcsolja. A tehetség-blokk utolsó cikke a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Iskola tehetséggondozó programjának bemutatása, amelynek különlegessége, hogy az országban először ebben az iskolában működött átfogó tehetséggondozó program.

A tehetség egyik megnyilvánulási területe a vizuális nevelés, mostani számunkban három tanulmány is foglalkozik az iskoláskorú gyermekek esztétikai nevelésével. Dr. Vass Zoltán a gyermekrajzok pszichológiájába vezeti be az olvasókat, gyakorlati példákon mutatja be a gyermekrajz-vizsgálat összetettségét. B. Tóth Klára és Dr. Somodi Ildikó pedig a vizuális neveléssel foglalkozó pedagógus mindennapi küzdelmeibe és örömeibe enged bepillantást.

Dr. Pompor Zoltán
szerkesztő

A lap megrendelhető a Református Pedagógiai Intézet elérhetőségein:
Levél: 1146. Budapest, Abonyi utca 21.
Fax: 06-1 / 343-7870/314 m.
E-mail: refpedi@refpedi.sulinet.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.