Meghívást kapott az orosz ortodox pátriárka

2010. augusztus 26., csütörtök

altMeghívta a kormány Magyarországra Kirill pátriárkát, az Orosz Ortodox Egyház vezetőjét – jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A meghvást egyeztették a katolikus egyházi vezetőkkel.

Ezzel a legmagasabb szintű látogatás valósul meg Magyarország és az Orosz Ortodox Egyház tekintetében – mondta Semjén, a Szergij voronyezsi metropolita vezette delegációval folytatott tárgyalás után. A miniszterelnök-helyettes beszámolt arról is, hogy Kirill, „Moszkva és minden oroszok pátriárkája” meghívta őt Moszkvába. Semjén közölte: kezdeményezték, hogy állítsanak fel pravoszláv kereszteket a magyarországi korábbi szovjet katonai temetőkben, és a pravoszláv egyház szertartása szerint szenteljék meg ezeket. Ebben Simicskó István honvédelmi államtitkárnak meghatározó szerepe lesz – tette hozzá. „Ahogy a magyar katonákat nem kérdezte meg senki, hogy akarnak-e az oroszokkal szemben harcolni, úgy ezeket az orosz katonákat sem kérdezte meg senki, hogy vörös csillag alatt akarnak-e nyugodni” – indokolta a döntést a miniszterelnök-helyettes.

Egyúttal köszönetét fejezte ki Szergij metropolitának, hogy az oroszországi magyar katonasírokat „nagyon szépen gondozzák”. Ugyanígy „a magyar nemzet is tisztelettel és megbecsüléssel viseltetik” az elesett orosz katonák sírjaival szemben – jegyezte meg. Semjén hangsúlyozta: a megbeszélésen egyebek mellett gazdasági kérdéseket is érintettek, tekintettel arra, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön Moszkvában tárgyal. A miniszterelnök-helyettes utalt arra: Szergij metropolitával megegyeztek abban, hogy emberjogi alapon kell állni a kisebbségvédelemhez, „tehát minden kisebbséget megillet az anyanyelvhez, az anyanyelvi oktatáshoz és az identitás megőrzéséhez való jog”. Ennek jegyében „mindkét ország híve a kettős állampolgárság biztosításának.”

Szergij metropolita rámutatott: Voronyezs kulcsfontosságú város volt a második világháborúban, többek között ennek elestétől vagy megtartásától függött az, hogy milyen lesz a kimenetele a háborúnak. A település ostroma 212 napig tartott, a harcok során mindkét oldalon összesen több százezer ember esett el, és itt, illetve a Don-kanyarban lelte halálát több mint 43 ezer magyar katona is. A város jelentőségét mutatja, hogy miután a szovjetek visszafoglalták, rá két hétre Paulus német tábornok megadta magát Sztálingrádnál. Az egyházi vezető emlékeztetett arra, hogy a voronyezsi ortodox egyházmegye elérte: a magyar elhunytak hozzátartozói felkereshessék Oroszországban a katonasírokat. Megemlítette, hogy a tárgyalások során egyetértettek abban: „Európa biztonságát, jövőjét az garantálja, ha a keresztény erkölcsi értékrendet megőrizzük”. Egyúttal köszönetét fejezte ki, hogy a magyar kormány hozzájárul a magyarországi ortodoxia fennmaradásához. (szimandron.hu – 2010-08-23 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Istent keresem

1Móz 32,23–33

„Bár láttam Istent színről színre, mégis életben maradtam.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink