Megemlékezés a pharrajmos és a kislétai gyilkosság évfordulóján

2011. július 29., péntek

Augusztus másodikán, a kislétai gyilkosság második évfordulóján és a pharrajmos, a cigány holokauszt nemzetközi emléknapján ökumenikus megemlékezést tartanak. A szertartást vezeti Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, igehirdetéssel szolgál Fabiny Tamás evangélikus püspök és Balog Zoltán református lelkész.

2009. augusztus 2-ról 3-ra virradóra saját, kislétai házában, álmában agyonlőtték Balogh Máriát, és súlyosan megsebesítették tizenhárom éves lányát. A bűncselekmény egy hat életet kioltó és tucatnyi sérültet követelő gyilkosságsorozat utolsó epizódja volt. Az áldozatok valamennyien cigányok voltak. Hatvanöt évvel korábban, 1944-ben ugyanezen az éjszakán küldték gázkamrába az auschwitz-birkenaui haláltáborban addig életben maradt romákat és szintiket. Imádkozzunk, hogy az Úr fegyverezze le az erőszakos kezeket és szíveket, és tanítsa meg az együttélés és a szeretet civilizációjára Európa és a világ népeit.  

Helyszín: Pesti Jézus Szíve templom, Budapest VIII., Lőrincz pap tér

Időpont: 2011. augusztus 2., kedd, 19 óra

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.