Magunkat kell megvédenünk Kárpátalján

2013. április 09., kedd

Felkészülten várják az árvizet Kárpátalján. A református egyház raktárában csónakok, homokzsákok, szivattyúk, generátorok sorakoznak katonás rendben arra az esetre, ha szükség lenne rájuk. A Kárpátaljai Református Egyház beregszászi vámudvarában azonban több segélyszállítmány vesztegel, mert az ukrán hatóságok nem vámkezelik azt.

„Katasztrófavédelmi raktár" – áll a felirat a Kárpátaljai Református Egyház raktárépületén Beregszászon. Az ajtóról lekerül a lakat, Nagy Béla főgondnok vezet körbe bennünket. Azt mondja, a korábbi árvizek – 1998-ban és 2001-ben súlyos gondok voltak Kárpátalján – után döntöttek úgy, hogy lépniük kell. „Amikor bajban voltunk, láttuk, hogy nekünk kell magunkat megvédeni." Ezért holland és német segélyszállítmányokból tartalékot képeztek, amihez azonnal hozzá lehet nyúlni, ha szükség lenne rá. Van itt két csónak, harmincezer homokzsák, hétezer meleg ruha, vannak matracok, generátorok, gyertyák, takarók, ágyneműk, ételhordók, speciális gumiruhák és szerszámok is.

A raktár mellett egy esetleges katasztrófa esetén nagy segítséget nyújthat, hogy a kárpátaljai reformátusoknak saját sütödéjük is van. Történetesen ezt is egy árvíz után érezték szükségesnek elindítani. 1998-óta sül a friss kenyér Beregszászon a református diakónia jóvoltából.

Humánerőforrásban is van tartalékuk a kárpátaljai reformátusoknak: Nagy Béla azt mondja, számos szakember segíti munkájukat, és önkénteseik is vannak a gyülekezetekben, akiket baj esetén lehet riasztani.

Ha Kijevből megjön a papír

Kárpátalján nemcsak katasztrófavédelmi raktára, hanem vámudvara is van az egyháznak. Ez azért fontos, mert számos segélyszállítmány érkezik a területre, viszont az ukrán bürokrácia sűrűjében hónapokig kénytelenek lakat alatt tartani ezeket az adományokat. A reformátusok vámraktárának előnye, hogy mivel sajátjuk az épület, négy hónapig nem kell a szállítmányok tárolásáért külön fizetni. Négy hónap elteltével azonban – az ukrán törvények értelmében – állami vámudvarba kell szállítani az adományokat, ahol naponta két eurót kell négyzetméterenként fizetni a tárolásért, amíg nem történik meg a vámkezelés. Jelenleg minden raktár lakat alatt van a beregszászi református vámudvarban, várják a pecsétes papírokat, hogy elvámolták a segélyszállítmányokat. Most ágyak, ruhák, iskolai kellékek és kórházi felszerelések vesztegelnek a bezárt épületekben. Nagy Béla főgondnok azt mondja: egy esetleges katasztrófa esetén sem téphetnék le a pecséteket, lakatokat, meg kell várni a papírokat Kijevből. Hozzáteszi: ilyen esetben a tapasztalat szerint felgyorsul az ügyintézés, és rendkívüli engedéllyel megtörténhet a vámkezelés.

Az ügy hátterében – mint azt korábban már megírtuk – az áll, hogy az ukrán kormány átalakult, és a katasztrófavédelmi ügyekkel foglalkozó minisztérium jogutód nélkül szűnt meg. Legfrissebb információnk szerint a humanitárius segélyek elbírálásával a szociális minisztérium foglalkozik.

Hegedűs Márk, Fotó: Kalocsai Richárd

MEGJELENT A REFORMÁTUSOK LAPJA 2013/15.SZÁMÁBAN

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.