Létrejött a németországi Ortodox Püspöki Konferencia

2010. március 10., szerda

altNémetország ortodox püspökei február 27-én a Román Ortodox Egyház metropóliájának nürnbergi épületében tartott ülésükön döntést hoztak a Németországi Ortodox Püspöki Konferencia („Orthodoxe Bischofskonferenz in Deutschland”) létrehozásáról.

Ezáltal teljesítették a 2009 júniusában Svájcban tartott IV. Összortodox Zsinatelőkészítő Tanácskozás határozatát. A Tanácskozás döntött arról, hogy a világ számos régiójában ortodox püspöki konferenciákat kell létrehozni, amelyeknek tevékenységében az adott területen szolgáló minden kanonikus ortodox püspök részt vesz. E konferenciák feladata, hogy az Ortodox Egyházakat a külvilág felé egységesen képviseljék. Németországban már 1994 óta létezik egy összortodox szervezet – a „Németországi Ortodox Egyház Bizottsága" – „Kommission der Orthodoxen Kirche in Deutschland" (KOKiD). E szervezetnek különféle szekciói vannak (pl. ökumenikus kapcsolatok, ortodox hittanoktatás szervezése, kapcsolattartás a tömegtájékoztatási eszközökkel stb.). A szervezet továbbra is fennmarad, de most már az ortodox püspöki konferencia végrehajtó intézményeként fog működni. Ez még inkább hangsúlyozza, hogy a Németországban működő minden ortodox hívő – görögök, oroszok, arabok, szerbek, románok, bolgárok, grúzok, ukránok és németek – egy Egyház tagjai. A püspökök konferenciája lehetővé teszi az egyházmegyék szorosabb együttműködését és az Ortodox Egyház egységes fellépését a külvilág felé. Az Összortodox Zsinatelőkészítő Tanácskozás felvázolta, milyen feladatai lennének az újonnan létrejövő püspöki konferenciáknak: „A püspöki gyűlések tevékenysége az Ortodox Egyház egységének felmutatására és megerősítésére, az adott régió ortodox híveinek közös lelkipásztori ellátására és a külvilág előtti közös tanúságtételre irányul. A püspöki gyűlések döntéseiket a bennük képviselt Egyházak püspökeinek konszenzusával hozzák.” A Németországi Ortodox Püspöki Konferencia elnöke ex officio az Egyetemes Patriarchátus rangidős németországi főpásztora, Augusztinosz (Labardakisz) metropolita. A Konferencia titkárává Nyikoláj Ton hypodiakónust választották meg (Orosz Ortodox Egyház). A szervezet pénztárnoka Radomir Koludzsic atya (Szerb Ortodox Egyház) lett. (bogoslov.ru – szimandron.hu – 2010-03-10 – dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.