Lázári: imahét és alapkőletétel

2010. március 10., szerda

Vasárnap, március 14-én helyezik el a Lázári Református Egyházközség leendő gyülekezeti központjának alapkövét – az esemény az idei imahét záró istentisztelete is egyben.

 

Hétfőn kezdődött meg az idei imahét a lázári református templomban, és ami érdekesség, az az, hogy a hét három napján magyarországi lelkipásztorok hirdetnek igét. Vasárnap 13 órakor kezdődik az ünnepi istentisztelet, melyen Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdet igét. A rendezvényen jelen lesz Sipos Miklós esperes, valamint a település más felekezetű papjai.

Ami a magyarországi vendéglelkészeket illeti, velük a két szatmári egyházmegye papjainak kispályás futballmeccsein alakult ki a szoros kapcsolat – Képíró Gyula lázári lelkészt elsőként a méhteleki kolléga hívta vendégszolgálatra. A jövőben a többi határ menti település papja is rendszeres meghívottja lesz az imaheteknek.

A vasárnapi alapkőletétel egy óriási tervnek a kezdete: a 170 négyzetméteresre elképzelt gyülekezeti központ alsó szintjén konferenciaterem, gyülekezeti terem, vendégszoba, lelkészi iroda kap helyet, az emeleti részen a lelkipásztori lakás lesz. Utóbbi amiatt lesz része a létesítménynek, mert a jelenlegi parókia épülete majdnem 200 éves, vályogból készült, nincs alapja, és falai süllyedni kezdtek. Nemcsak impozáns volta miatt lesz különleges az elképzelt komplexum: a tervek értelmében annak központi fűtése (amely a templomot is fűti majd) megújuló energiaforrásokra épül majd – energiafűvel működő kazán táplálná, de napelemek felszerelése is szerepel a tervek között. Ezeket EU-s pályázatokból szereznék be.

– Hamarosan beszerezzük az építkezési engedélyt, amellyel támogat minket a polgármesteri hivatal, fizetni ugyanis nem kell érte – magyarázza Képíró Gyula. – Annyi pénze már van a gyülekezetnek, hogy az alapot megöntsük és valamennyi téglát is vásároljunk. Ebben az évben szeretnénk „pirosba” felhúzni az alsó szintet. A későbbiekben egyházi ingatlanok értékesítése is szóba kerülhet, a pályázati lehetőségek azután következnek majd, ha a saját források kimerültek.

forrás: hirlap.ro

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.