Látogatás a Magyar Iszlám Közösségnél

2014. október 03., péntek

A Vallásközi és Dialógus Bizottság tagjai szeptember 26-án látogatást tettek a Magyar Iszlám közösségnél.

A bizottsághoz csatlakozott Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök is. A látogatók részt vettek a pénteki imán, utána ebéden, majd a Hősök terénél lévő Kara Caféban folytatták a beszélgetést Bolek Zoltán elnökkel, Tóth István alelnökkel, a líbiai származású ... imámmal és a vezetőség más tagjaival. A pénteki beszéd a nyelv bűneiről szólt Korán ... alapján – mintha Zsolt 141,3-4-ről lett volna. Bolek Zoltán elmondta, hogy jó kapcsolatokat ápolnak a magyarországi egyházakkal és a zsidósággal, különösen is jó az együttműködésük a Baptista Szeretetszolgálattal.

A néhány ezer tagot számláló közösség jelentős szolgálatot végez a rászorulók, a természeti csapások áldozatai, elsősorban árvízkárosultak között, Budapesten kívül főleg Északkelet-Magyarországon, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. Szóba került, hogy ideje lenne felvenni a kapcsolatot az Ökumenikus Segélyszervezettel is. Az elmúlt években többek között a Luther Kollégium diákjainak is tartott előadást. Hangsúlyozta, Korán 2,246 alapján („nincs kényszer a vallásban") tagjaiktól elvárják az őszinte, odaadó hitet, a külsőségek önmagukban nem elegendőek.

A magyar tagokból álló vezetőség fontosnak tartja, hogy muszlimok beilleszkedett, hűséges polgárai legyenek az országnak, és a maga részéről ennek érdekében munkálkodik. Lehetőségük van lelkigondozásra, más egyházi, vallási közösségekhez hasonlóan a börtönökben. Azt viszont nehezményezik, hogy a menekülttáborokban nem, pedig a lakók 90 százaléka muszlim, és ha valahol, ott igazán nagy szükség lenne a szolgálatukra. Teljes volt az egyetértés az erőszak minden formájának elítélésében, különösen is, ami az Iszlám Államnak a korábbiaknál is kegyetlenebb brutalitását illeti. A jó hangulatú beszélgetés után a folytatás reményében és szándékával búcsúztunk el egymástól.

Szentpétery Péter

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.