Ökumenikus húsvéti üzenet

2012. április 04., szerda

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanács tagegyházai és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közös ökumenikus húsvéti üzenetet írt.

Bonyolult világunkban nehezen tudunk ünnepelni. Pedig az igazán nagy dolgok megéléséhez békére és csendre van szükség. Ki kell emelkednünk felszínes szétszórtságunkból. A kereszténységnek van reményt hordozó igazsága. Éppen a húsvét ünnepe ad számunkra vigasztalást, reményt és erőt.

Jézus keresztútja legalább annyira zaklatott és zajos volt, mint a mi mindennapi életünk. De Jézus drámája nem ért véget nagypénteken a kereszten.

A keresztény ember hiszi, hogy Jézus feltámadt és tapasztalja, hogy Jézus él! Örök érvényű, az egész történelmet átható esemény az, amely húsvét hajnalán történt. Jézus feltámadása valódi értelmet tud adni életünknek, amely oly sokszor céltalannak, üresnek tűnik. Jézus fénye beragyogja az egész történelmet. Nem a szürkeségé, nem a kudarcé az utolsó szó. Jézus már legyőzte a bűnt és a halált és a holtaknak életet ajándékozott. Ő minden embert megváltott. Ő hív meg a szeretetre, amely nem szűnik meg soha. Húsvét üzenete ezért abban áll, hogy hittel lépjünk be a feltámadt Krisztus közösségébe és a tőle kapott erővel tartsunk ki, sőt növekedjünk a szeretetben és így építsük országát, a szeretet civilizációját.

Ezért tisztelünk minden embert, bármilyen világnézeti meggyőződést, hitet valljon is. Ezért tekintünk szolidáris szeretettel minden családra, minden népcsoportra, minden vallási közösségre. Ezért kívánunk mindenkivel együtt dolgozni a megbékélés, a bizalom és a szeretet kultúrájáért.

2012. Húsvét


Steinbach József  s.k., elnök, Dr. Fischl Vilmos s.k. főtitkár, Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa

Dr. Erdő Péter s.k.  bíboros, Magyar Katolikus Egyház      

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Tagegyházai:

Dr. Bölcskei Gusztáv s.k. református püspök, a zsinat lelkészi elnöke       
Gáncs Péter s.k. evangélikus elnök-püspök
Dr. Mészáros Kálmán s.k. baptista egyházelnök  
Pataky Albert s.k. pünkösdi egyházelnök, Csernák István s.k. metodista szuperintendens
Dr. Frank Hegedűs s.k.anglikán kanonok,   Arszeniosz Kardamákisz metropolita s.k. Magyarországi Orthodox Exharchátus
Mark Golovkov érsek s.k.Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje,  Siluan Manuila püspök s.k. Magyarországi Román Ortodox Egyház
Pantelic Lukijan püspök s.k. Budai Szerb Ortodox Egyházmegye
Kirkov Vladimir elnök s.k. Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.