Közösségi kávéélmény

2015. június 13., szombat

Június 12-én délelőtt nyitotta meg kapuit Budapest belvárosában az ADNA Café. Egy kétszáz éves műemlék épület ódon falain belül kialakított fiatalos helységben várnak mindenkit, aki szereti a finom kávét és a jó hangulatot.

Az ADNA egy héber női név, mely örömöt, élvezetet jelent. A kávézó dolgozói ilyen örömmel fogadnak minden betérőt, és igai élvezettel főzik a kávét, ettől pedig azonnal otthonosan érzi magát az ember. A megnyitó körüli kavalkádban is mindenki tudja, mi a dolga, gördülékenyen készülnek a szendvicsek és sütemények.

Ha szomjasan érkezünk frissítőre vágyva, egyből feltűnik, hogy csak alkoholmentes italok szerepelnek az étlapon. Ez valójában nem is meglepő, hiszen a kávézó egyik fontos irányelve, hogy alkoholmentes, ezzel felhívva a figyelmet a józan szórakozás fontosságára. Magyarországon ez egy új elképzelés, ami rengeteg lehetőséget rejt.

Az alkoholmentes kávézó ötlete már hat évvel ezelőtt megfogalmazódott Victorné Erdős Eszterben, a Válaszút Alapítvány intézményvezetőjében, amikor hasonló helyen dolgozott néhány hónapot a londoni városmisszióban. Hosszú út vezetett az első gondolattól a megvalósításig, de a kezdeti nehézségek ellenére a tavalyi évben megtalálták a megfelelő helyszínt a Török Pál utca 6. szám alatt. Januárban kezdődött meg a felújítás, melynek során végig sikerült megőrizni a helység struktúráját, melynek hála a betérők egyszerre találkozhatnak a XIX. század és a nyüzsgő jelen hangulatával.

Értéket teremteni

 „Ki kell vinni a templomot az utcára” – foglalja össze Eszter a kávézó létrehozása körüli gondolatait. Úgy érzi, akkor válik teljessé drogbetegeket segítő munkája és református lelkészi tevékenysége, ha egy elsődlegesen preventív hely megnyitásával fordulnak a fiatalok felé – lehetőségeket mutatva számukra. Ha a vendégek csak egyetlen kávét szeretnének meginni, már akkor is találkoznak azzal a lelkülettel, mely körüllengi a helyet, ezt megtapasztalva pedig könnyen visszatérnek.

E század fiataljai szeretik a belvárost, a szórakozást és az élénk kávézókat, melyek itt mind adottak. Az ADNA Café egy olyan hely, ahol a fiatalok jó érezhetik magukat, találkozhatnak és együtt lehetnek. Akár csak beszélgetve, akár a polcokon pihenő társasjátékokkal játszva. Nem titkolt cél, hogy a vendégek lelki fejlődésével is törődjenek, ezzel szebbé téve azokat a bizonyos szürke hétköznapokat. Ez a hely nem csak egy egyszerű kávézó, hanem egy közösségi pont az átlagos fiataloknak, olyan légkörrel, amiért könnyű lelkesedni.

Az ADNA öt állandó dolgozóval kezdte meg működését, akiknek munkáját lelkes önkéntesek, volt szenvedélybetegek, szociális munkások, lelkészek és mentálhigiénés szakemberek segítik. Ők mind egy modern, népszerű és színvonalas környezet kialakításán fáradoznak, hogy ezzel is hirdessék a józan kultúrát.

Nyári ízek

Fontos, hogy alkoholos italok nem kaphatók, de ez fel sem tűnik a gazdag kínálatot figyelve: kávék és teák bő választékán túl különböző glutén-, laktóz- és cukormentes sütemények, könnyed saláták, ínycsiklandozó szendvicsek és természetes alapanyagokból készült limonádék várják a látogatókat. Sokszínű étlapot ígérnek, naponta változó ízekkel és finomságokkal. Az egészséges ételeket és süteményeket kiváló csapat készíti el, melyben egy dietetikus is segítségükre van.

A kávé illata még egy meleg nyári napon is üdítően hat. Ez elsősorban a Casino Mocca egyedi pörkölésnek köszönhető, amit helyben darálnak, majd főznek meg. A kávé csöppnyi fehér csészékbe folyik, melyek egy mérlegen állnak, így egy espresso pontosan 20 grammos lesz – ez az a mennyiség, ami elég ahhoz, hogy még egy fülledt délutánon is felrázzon bárkit. Ezt a precíz elkészítést nagyon fontosnak tartják a dolgozók, azt mondják csak úgy érdemes ezzel foglalkozni, ha a minőségi kávét teljes szívvel és lélekkel készítik elő és főzik meg. Ez érződik az ízeken is.

Programok

Az ADNA hét közben este hatig, azonban pénteken és szombaton este tízig tart nyitva. Különböző előadásokkal és koncertekkel várják majd az érdeklődőket, ezzel népszerűsítve a fiatalok körében az alkoholmentes szórakozást. Ladányi Krisztina, üzletvezető és Victorné Erdős Eszter szerint nagyon fontos, hogy a gimnazisták, egyetemisták lássanak más mintákat is és azt, hogy kereszténynek lenni szórakoztató.

Később lesznek különböző közösségi alkalmak is: kerekasztal-beszélgetéseken, irodalmi esteken, művészeti alkalmakon és közös filmnézéseken keresztül kerülhetnek közelebb a résztvevők egymáshoz és Istenhez is.

Június 15-étől minden reggel (hétfőtől szombatig) 8-kor nyit a kávézó és szeretettel várja az arra járókat. Mindenképp érdemes betérni és elfogyasztani egy kávét, mert ilyenkor az ember azonnal megérzi, hogy az ADNA egy különleges keret, amin belül a közösséget, az étlapot és a programokat a vendégek alakítják.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Dimény András

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.