Közösségépítő és megtartó iskola

2019. június 12., szerda

Új épülettel bővült a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrő református általános iskolája kedden.

A szendrői iskolának már 1601-ből írásban fennmaradt költségvetése van, feltételezhető, hogy a protestáns hagyományokhoz híven egyszerre létesült itt templom és iskola – tájékoztatta az MTI-t Benke András lelkész. Ahogy a legtöbb egyházi oktatási intézményt a Kárpát-medencében, a kommunista diktatúra idején ezt is államosították és bezárták.

„Sok imádság, egyeztetés és közös munka eredménye volt", hogy 2013. szeptember 1-jén újraindulhatott a református iskola Szendrőn: az első osztály egy magánházban, a volt körzeti orvos családi házának nappalijában kezdett tanulni – mondta. „Jelenleg 6 osztályban 97 gyermeket és 2 óvodai csoportban 45 gyermeket nevelhetünk keresztyén szellemiségben bibliai értékrendre; vallási, etnikai vagy egyéb megkülönböztetés nélkül" – tette hozzá a lelkész.

A 4400 lakosú városban az iskolát 140 millió forint saját forrásból építette fel a Szendrői Református Egyházközség, amely pályázati forrásból elnyert 450 millió forintból folytatja az intézmény fejlesztését, azt tornateremmel és konyhával bővítik. Az iskola felmenő rendszerben történő kialakítása és a beíratott gyermekek száma magával hozta a bővülés szükségességét: megvásárolták a Bódva-völgyi Vízgazdálkodási Társulás telephelyét, ahol a szerelőgarázsból két tantermet, az irodákból pedig egy tantermet alakítottak ki. 

Az iskoláknak közösségépítő és -megtartó szerepük is van – mondta az átadáson Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár. Hozzátette: az iskola most, hogy újjászületett, folytatja hivatását, amelyet egykori alapítói szántak az intézménynek.

Forrás: MTI, fotó: Vajda János

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.