Közeledik az Úr

2014. december 01., hétfő

Bölcskei Gusztáv advent első vasárnapján hangsúlyozta: Kárpátalján úgy várják a karácsonyt, hogy nem tudják lesz-e meleg, lesz-e fény, lesz-e remény.

„Advent üzenete az, hogy közeledik hozzánk az Úr az Ő melegségével, szeretetével és azt mondja: Higgyétek el, ti is megtalálhatjátok a békét, a szeretetet, még ott is, ahol most nagyon fáznak, nagyon reménytelenek! – utalt a Kárpátalján élők helyzetére Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájának a Nagytemplomban, advent első vasárnapján tartott ünnepségén. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke kifejtette, hogy Kárpátalján úgy várják a karácsonyt, hogy nem tudják lesz-e meleg, lesz-e fény, lesz-e remény. Akik azonban tudják, hogy az Úr közeledik, azoknak meg kell látniuk és segíteniük kell azoknak, akik félnek és reménytelenek. Bölcskei Gusztáv áhítata végén kérte: „Nyíljon meg szívünk, hogy befogadjuk Krisztust és meglássuk egymást, és így tudjuk hirdetni, hogy az Úré a föld, jó helyen vagyunk".

A Nagytemplomban tartott családi istentisztelet után a város karácsonyfája előtt folytatódott az ünnepség november 30-án. Papp László Debrecen polgármestere beszédében kiemelte, hogy az advent a lelkünket készíti fel Jézus érkezésére. Ez az az időszak, amikor nem magunkkal, hanem szeretteinkkel foglalkozunk. Lelkünkben ilyenkor olyan részeket is kinyithatunk, amelyeket eddig zárva tartottunk. Az adventben fontos, hogy megerősítsük lelkünket és egymás felé forduljunk.

Papp László polgármester beszéde után felgyúltak Debrecen város ünnepi fényei és a város karácsonyfájánál elhelyezett adventi koszorún az első gyertyát együtt gyújtotta meg Papp László, polgármester, Bölcskei Gusztávval, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökével, Bosák Nándor Debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspökkel és Kocsis Fülöp Hajdúdorog-nyíregyházi görög katolikus megyéspüspökkel.

Az első gyertya meggyújtása után Bölcskei Gusztáv mondott beszédet. Hangsúlyozta: „Örüljünk a fénynek és kívánjuk, hogy messzire világítson el, mert nagyon nagy szükség van rá akár Kárpátalján, akár Erdélyben- utalva ezzel az ukrán-orosz háborúra és az egyházi tulajdonból ismét államosított sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumra. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke kérte: adjunk hálát azért, hogy mi békességben járhatunk és imádkozzunk azokért, akik nem tehetik meg ezt!

„Minden időben szükség van Krisztus fényére! Mikor meggyújtjuk a fényeket, akkor megerősítjük magunkban, hogy Krisztus eljön és fényt gyújt a szívünkben"- mondta ünnepi beszédében Bosák Nándor. Kifejtette: Advent a szívünk nyitogatásának időszaka, hogy felkészüljünk az Úr ajándékaira. Kocsis Fülöp a város karácsonyfájánál mondott beszédében azt kérte a jelenlévőktől, hogy vegyék észre a kicsinyeket, elesetteket és forduljanak feléjük, fogadják be őket!
Az ünnepség szeretetvendégséggel zárult.

Buzás Borbála

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.