Közel-keleti keresztyének tanulnak hazánkban

2017. október 01., vasárnap

Magyarország az üldözött keresztyének menedéke szeretne lenni – köszöntötte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szeptember 29-én Budapesten azt a 72 közel-keleti keresztyén fiatalt, akik a magyar állam ösztöndíjasaiként szeptemberben kezdték meg tanulmányaikat különböző magyar egyetemeken.

Az ösztöndíjasok olyan országokból érkeztek, ahol a keresztyénség napi megélése hátrányok elszenvedésével és veszélyekkel jár. „Ma a világban négyből három keresztyén üldöztetésnek van kitéve, és a nyugati világ keveset tud minderről" – mondta Balog Zoltán. A miniszter úgy fogalmazott: „amennyire csak lehet, fel akarjuk erősíteni az üldözöttek hangját, és ismertté akarjuk tenni az őket érő atrocitásokat".

Magyarország igyekszik a nemzetközi fórumokon is felhívni a figyelmet a közel-keleti keresztyének helyzetére. A megsegítésükért felelős helyettes államtitkárság tavalyi létrehozása óta a kormány hatmillió euróval támogatta a közel-keleti és afrikai keresztyén közösségeket. A 2013-ban létrehozott Stipendium Hungaricum ösztöndíj keretében 6700 külföldi diák tanul Magyarországon, akiknek több mint fele muszlim országból érkezett.

Az ösztöndíjprogram célja, hogy a Közel-Keletről érkező fiatalok a Magyarországon megszerzett szaktudás birtokában hazatérve hozzájáruljanak közösségeik újjászerveződéséhez a fegyveres konfliktusok által sújtott régiókban. A magyarországi egyházak segítségével a diákok pasztorációs programban is részt vesznek, hogy megőrizhessék vallási identitásukat és a szülőföldjükhöz való ragaszkodásukat.

Az ösztöndíjasok többsége Egyiptomból, Irakból, Szíriából, Libanonból és Nigériából érkezett, és az elkövetkező 12 hónapban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem hallgatói lesznek.

MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.