Konfirmáció. Gyülekezet. Iskola

2016. augusztus 19., péntek

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Ifjúsági Irodájának szervezésében valósult meg a Konfi+ konferencia augusztus 14-17. között a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen. A konferencia témájául szolgált a gyülekezeti és iskolai ifjúsági munka erősítésének lehetősége, a konfirmandus korosztályra fókuszálva.

Elsősorban lelkészeket, ifjúsági vezetőket, vallástanárokat, hittanoktatókat vártak, illetve mindazokat, akik célirányosan foglalkoznak a konfirmandus korosztállyal gyülekezetben, és/vagy iskolában. Az eseményről Szirák Sára készített interjúkat az Európa Rádióban.

Szontágh Szabolcs, a Magyar Református Egyház Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője, a Konfi+ konferencia főszervezője elmondta, hogy szükség van arra, hogy amit ők az iroda által megtehetnek, azt megtegyék annak érdekében, hogy a lelkészeknek a gyülekezetben végzett ifjúsági munkáját támogassák.

„Azt látjuk, hogy a Konfi+ egy konferencia és egy szakmai műhelysorozat is egyben, amely nagyon jól alátámasztja ezt a célkitűzést. A konferenciára készülve korosztályosan néztük végig, hogy mi jellemzi a konfirmandus korosztályt, utána megnéztük a középiskolásokat és a fiatal felnőtteket. A középpontban a konfirmáció helye és szerepe áll." Az idei Konfi+ már négy éve elkezdődött szerveződni, ugyanis egy olyan nemzetközi kutatásra épült az idei program, amelyben nyolc ország vett részt, köztük Magyarország és a mi egyházunk is.

Miklya Luzsányi Mónika ötgyermekes édesanya, pedagógus, Édes anyanyelvünk díjas író, Családbarát Médiáért díjas publicista, a Family CikCakk gyerekmagazin szerkesztője, a kateteka.hu hitoktató, módszertani oldal alapító főszerkesztője. A digitális nemzedék megszólítása címmel tartott előadást a konferencián.

„Ha nincsenek konfirmandusaink, ha nincsenek fiatalok vagy gyerekekek a gyülekezetben, akkor húsz év múlva nem lesz kinek prédikálni. Üresek lesznek a templomokban a padok. A mostani konfirmandus generáció tagjai néhány év múlva szülők lesznek. A virtuális kultúra megváltozásával egy olyan világot élünk, amilyenre eddig még nem volt példa. Felvetődik, hogy szükség van-e istenre a virtuális korban, ugyanis mindenki legyárthatja a saját isteneit, mindenki világteremtő, mindenki istennek érezheti magát. Mi a feladata az egyháznak ebben? Milyen értékeket tud közvetíteni az egyház?" Miként látják a világot, miként gondolkoznak a digitális bevándorlók? Miben más a digitális generációk gondolkodása?" – tette fel a kérdéseket Miklya Luzsányi Mónika, aki az előadásában ezeket igyekezett megválaszolni.

A rádiós anyagokat a Tiszántúli Református Egyházkerület honlapján is meghallgathatja.

Forrás: ttre.hu, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.