Közleményben tiltakozik a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

2010. február 25., csütörtök

altA katolikus egyház is felemelte szavát a felekezeti iskolákat érintő negatív diszkrimináció ellen. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerkesztőségünkhöz is eljuttatta azt a közleményt, melyben Erdő Péter bíboros számszerűleg is megjelöli, hogy tanulónként milyen összeggel kaptak kevesebbet az egyházi iskolák.

 

Az MKPK elnökének nyilatkozata

A Magyar Köztársaság Kormánya részéről az interneten keresztül hozzáférhetővé tett anyagok alapján az MKPK Gazdasági Bizottsága tegnap közleményt és Püspöki Konferenciánkhoz szóló felhívást tett közzé, amelyben számszerűleg is megjelöli, hogy tanulónként milyen jelentős összeggel marad el az elmúlt évekre vonatkozó állami finanszírozás az egyházi iskolákban a többi iskolák finanszírozásától.

Ezek az adatok, különös tekintettel a hivatalos indoklásukról és mértékükről az utóbbi hónapokban nyilvánosságra hozott legkülönbözőbb és egymásnak ellentmondó állami közlésekre, azt mutatják, hogy a törvényesség és a jogbiztonság egyházi intézményeink tekintetében folyamatosan csorbát szenved.

Nem felel meg a valóságnak, hogy iskolafenntartó egyházaink, jelesül Katolikus Egyházunk lemondott volna iskoláink törvényben és nemzetközi egyezményben biztosított finanszírozásának egészéről vagy bármely részéről. A jogállamiság elve megkívánja, hogy az Állam törvényszabta fizetési kötelezettségeit állampolgáraival szemben is határidőre, egyoldalú halogatás nélkül teljesítse, amiként ezt külföldi hitelezőivel szemben mindmáig megteszi.
A Püspöki Konferencia Állandó Bizottságának hozzájárulásával, megfelelve Gazdasági Bizottságunk javaslatának, Konferenciánk minden törvényes lépést meg fog tenni az egyházi iskolákba járó tanulóink, valamint szüleik, és az iskolák dolgozói jogainak érvényesítése érdekében.

Dr. Erdő Péter
bíboros, prímás, érsek
az MKPK elnöke


Budapest, 2010. február 23.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.