Kövesse élőben a zsinati ülést - képen és szövegben is

2011. május 24., kedd

Szerdától péntekig ülésezik Budapesten, a Zsinati székházban a Zsinati Tanács, valamint a Zsinat is, testületek gazdálkodási kérdések mellett a törvényalkotással, a közegyházi intézmények ügyeivel, külkapcsolatokkal, díjakkal és a közegyházi egyszázalékos kampány értékelésével is foglalkoznak majd. A korábbi ülésekhez hasonlóan a református.hu ezúttal is élőképes közvetítést ad a Zsinat munkájáról és szöveges online közvetítésben is követhetőek lesznek az események. A közvetítést a Károli Gáspár Református Egyetem kommunikációs tanszéke, valamint a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Kölcsey Stúdiója közreműködésével biztosítjuk. 

Elsőként, szerdán a Zsinati Tanács ülésére kerül sor, délután kettőtől. A testület illetékességébe tartoznak a gazdasági ügyek, így a napirend is ennek megfelelően alakul. Terítéken lesz a Magyarországi Református Egyház 2010-es zárszámadása, 2011-es költségvetés módosítása, valamint a közegyházi intézmények zárszámadása.

A XIII. Zsinat hetedik ülése csütörtökön és pénteken zajlik majd, reggel tíztől, valamint reggel kilenctől. A tanácskozást ezúttal is Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnöke megnyitója kezdi majd. A törvényalkotási munka során a lelkészek jogállásáról, valamint a gazdálkodásról szóló jogszabályokkal foglalkoznak a zsinati tagok. A zsinati testületek közül beszámoló hangzik el az Egységes Lelkészképesítő Bizottság, az Énekeskönyvi Bizottság, a Tényfeltáró Történész Bizottság, valamint a Kálvin Bizottság munkájáról. Több közegyházi intézmény – köztük a Károli Gáspár Református Egyetem – alapító okiratát is módosítja a Zsinat.

Intézményalapítások is szerepelnek a napirenden: a zsinati tagok döntenek az Egységes Református Pedagógiai Szakszolgálat, a Református Cigány Szakkollégium, valamint az Országos Lelkipásztori Intézet létrehozásáról. A Zsinat protestáns tábori lelkészt is választ.Beszámoló hangzik el a közegyházi egyszázalékos kampányról, és az annak kapcsán felmerült kérdésekről, véleményekről; a Csillagpont ifjúsági találkozó előkészületeiről, valamint a most lezajlott Szeretethíd önkéntes napokról.

A külkapcsolatok terén a Zsinat tárgyal a Dél-afrikai Holland Református Egyházzal kötendő megállapodásról, valamint az Európai Protestáns Egyházak Közössége teológiai dokumentumairól. A tanácskozáson döntenek a zsinati alapítású díjak idei kitüntetettjeiről is.

A korábbi ülésekhez hasonlóan a református.hu csütörtökön és pénteken ezúttal is élőképes közvetítést ad a Zsinat munkájáról és szöveges online közvetítésben is követhetőek lesznek az események.

Református.hu

Istent keresem

2 Móz 9

„De amikor a fáraó látta, hogy megszűnt az eső, a jég és a mennydörgés, visszaesett vétkébe, és konok maradt a szíve…" tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink