Kívül-belül megújult a Kollégium

2012. február 11., szombat

Márciustól újra nyitva a látogatók előtt a Debreceni Református Kollégium Múzeuma, mert befejeződtek a felújítások és a turisztikabarát fejlesztések. A Kollégium összesen 440 millió forintból újult meg. A történelmi értékek megőrzése és a térség turisztikai vonzerejének növelése volt a célja a Debreceni Református Kollégium felújításának és fejlesztésének.

 

A fenntartó tiszántúli egyházkerület püspöke szombaton, a projektzáró ünnepségen elmondta: „Mi azoknak a kincseknek vagyunk az őrzői, amelyek a magyar kultúrának részei.″ Bölcskei Gusztáv felhívta a figyelmet a Kollégium további felújításának szükségégére is. Szeretnék, ha a Kollégium 475. évfordulójára, 2013-ra az egész Kollégium megszépülhetne, nemcsak a jelenlegi pályázatból finanszírozott A épület. „Ez viszont csaknem három milliárdos beruházás″ – tette hozzá.

Látogatóbarát fejlesztések

A teljes felújítás két ütemben zajlott, 2011 augusztusára elkészült külső felújítás, az épület földszintjén új, korszerű és reprezentatív látogatóközpontot alakítottak ki, kávézóval, emléktárgybolttal és szociális helyiségekkel. Megújultak a kiállítóterek és a hozzájuk tartozó gépészeti rendszerek, valamint a gyűjteményi raktárak. A tetőt és a külső homlokzatot felújították, az ablakokat pedig kicserélték. Az akadálymentes közlekedés biztosítására külső lift épült az udvar felőli oldalon, valamint megszépült a kulturális eseményeknek otthont adó belső udvar is. A növekvő idegenforgalomra számítva a Darabos utca felőli főbejáratot több évtized után újra megnyitják.

Régi–új kiállítások

Az új látogatóközpontban és kiállítótérben, információs pontokat helyeztek el, illetve a kiállításokról és az egyházkerület látványosságokról tájékozódhatnak a látogatók. Az új kiállítótérben a Kálvinista Róma címmel állandó kiállítás nyílt. Az iskolatörténeti kiállítás termeiben tervezett változtatások élményszerűbbé tehetik az Ország iskolája című jelenlegi kiállítást. A látogatók kisfilmeken keresztül ismerhetik meg a régi diákéletet, a Kollégium híres diákjai beszélnek az egykori iskolájukról és Bölcsőtől koporsóig címmel a református szertartásokról mutatnak be filmet. Az Oratórium idegenforgalmi jelentőségét elsősorban 1848 emléke határozza meg, ezért a szószékkel szemközti falon, újonnan kialakítandó vitrinben a rendi-függetlenségi harcok (Bocskai, Bethlen és a Rákócziak vezette hadjáratok) protestáns hátterét mutatják be.

A Kollégium felújítására és fejlesztésére a fenntartó Tiszántúli Református Egyházkerület a pályázaton összesen 440 millió forintot nyert. A tíz százalékos önerőt a fenntartó egyházkerület finanszírozta. Az építési munkálatok 2010. december 22-én kezdődtek és 2011. augusztus 15-ig tartottak. Ezek után a belső munkálatok, és a kiállítások berendezése zajlott, március 1-jétől pedig újból látogathatók a kiállítások.

Forrás: ttre.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.