Kisvárosi zsidó napok Tokajban és környékén

2009. október 11., vasárnap

Kisvárosi zsidó napokat tartanak Tokajban és környékén október 23. és 25. között, a háromnapos rendezvény a zsidó vallás, kultúra, gasztronómia és életmód szinte valamennyi területét felölelni: előadások, koncertek, irodalmi, valamint gasztronómiai programok várják az érdeklődőket.

A helyszín nem véletlen, hiszen Tokaj és környéke a magyarországi zsidó örökség legszebb helyszínei, amelynek számos zsinagógája, neves rabbija, "csodarabbija", temetője őrzi, őrizte a zsidóság emlékét - közölték a rendezvény szervezői az MTI-vel.
Szerepük nem csupán a magyar bor exportjának megteremtésében, de a hazai szőlőművelésben és nemesítésben is jelentős volt. Az első zsidó kereskedők még a XVII. században érkeztek Tokaj-hegyaljára, elsősorban bort kerestek rituális célra. Egy 1609-es okiratban - amely a mádi szürettel foglalkozik - található utalás arra, hogy a lengyel borkereskedők között szép számmal voltak zsidók is.
A történelem évszázadai alatt pedig a zsidók teljes jogú állampolgárokká váltak, jelenlétükkel hozzájárultak a táj gazdasági, kulturális, vallási fejlődéséhez, új hazára lelve.
Ezt az emlékekben, kultúrában, vallási hagyományokban gazdag múltat igyekeznek a fesztivál szervezői feleleveníteni, helyi borkereskedők, éttermek, panziók és szállodák bevonásával. A rendezvény nyitott minden érdeklődő számára, szeretnék a zenén, a gasztronómián és az irodalmon keresztül megmutatni kultúrájuk és vallásuk sokszínűségét. A zenei programokhoz kiváló helyszínt nyújt a közelmúltban teljesen felújított tokaji zsinagóga és színházterem épületegyüttese.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.