Kirill pátriárka felhívása katyini látogatása után az orosz-lengyel megbékélésre

2010. június 08., kedd

altAz Orosz Ortodox Egyház feje, Kirill pátriárka katyini látogatása után Moszkvában adott nyilatkozatában felhívott az orosz-lengyel megbékélésre.

„Szláv népekként testvérek vagyunk, és sok történelmi szenvedésben együtt osztoztunk már. Mély meggyőződésem, hogy együtt tudunk majd működni Oroszország és Lengyelország jobb jövőjéért is” – mondta a pátriárka, miután kedden visszatért Moszkvába a nyugat-oroszországi Szmolenszkben tett látogatásáról, ami a fájdalmas és megrendítő repülőgép szerencsétlenség, s korábban a mintegy 24 000 kivégzett lengyel hazafi tömegsírjának helyszíne. A pátriárka megtekintette a Sztálin által elrendelt katyini mészárlás helyét, valamint a lengyel elnököt, Lech Kaczynskit és kíséretét szállító gép lezuhanásának a környékét is. A katyini ökumenikus kápolnában Kirill és kísérete gyászliturgiát tartott. A kápolnát tíz évvel ezelőtt építették és szentelték fel. Akkor Kirill pátriárka éppen szmolenszki metropolitaként vett részt e felszentelésen a lengyel prímással, Jozef Glemp kardinálissal együtt. A katyini mészárlásról a Szovjetunióban 1990-ig mélyen hallgattak, azt a németekre fogták.  A pátriárka a látogatás után kijelentette: „Imádkozom megbékélésünkért és a reményért, hogy békés és eredményes jövő várja a két szláv nemzetet.” (interfax.religion.ru – kathweb.at – 2010-06-08 – dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.