Nem a múlt, hanem a jövő szerveződése

2010. május 17., hétfő

altA Sárospataki Református Kollégium Alapítvány (SRKA) 1989-ben magánalapítványként jött létre 114 magánszemély – túlnyomó részben pataki öregdiákok – közös elhatározása nyomán. Az alapítvány kiemelt célja, hogy egyik motorja legyen azon összefogásnak, amely hosszú távon szükséges ahhoz, hogy a majd’ 500 éves Kollégium, súlyának megfelelő helyet töltsön be a magyar oktatásban, kultúrában és közéletben.

altLőrincz Szabolcs a Sárospataki Református Kollégium Alapítvány Kuratóriumának elnöke szerint nagy szükség van művelt, széles látókörrel rendelkező, nemzetéért tenni akaró, és tenni tudó, cselekvő fiatal emberekre, akik ugyanakkor rendelkeznek a kor követelményeinek megfelelő ismeretekkel is.

„Nem szabad másokra várnunk, ha saját sorsunkról van szó, az alapító 114 személyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az államosított gimnázium és a leállított teológiai képzés a református egyház keretei között ismét lehetőséget kapjon a függetlenségre, a felvirágzásra.”

Az elmúlt 17 évben több mint 50 millió forint folyt be az 1%-os felajánlásokból, amely adakozásból segíthették a Kollégium intézményeit, tanulóit, tanárait ösztöndíjak, rendezvények, kiadványok, tanulmányi és sportversenyek, kirándulások, infrastrukturális beruházások finanszírozása formájában.

altA SRK Alapítvány tevékenységét irányító kuratórium és felügyelő bizottság minden tagja a Kollégiumban végzett öregdiák, akik ezen munkájukat szabadidejük terhére, térítés nélkül végzik abban a hitben, hogy visszaadhatnak valami keveset annak az Alma Maternek, amely útjára bocsátotta őket. A kuratóriumban a generációk együtt vannak jelen, az 1938-ban végzettektől, az 50-es, 60-as, 80-as évek öregdiákjain keresztül egészen az elmúlt néhány évben végzett „Refis” pataki diákokig, ezzel is példát adva arról, hogy a segítő gondolkodás nem életkor vagy társadalmi helyzet függvénye.
Az alapítvány mindenütt hirdeti, hogy a Kollégium számára stratégiai fontosságú feladat öregdiákjaival való kapcsolattartás, és számukra annak az érzésnek a biztosítása, hogy a Kollégium és volt diákjai örökké összetartoznak. Ezzel együtt gyakorlatiasan közelíti meg ezt a kérdéskört, és konkrétumokkal segíti az öregdiákok minél erősebb kapcsolódását az iskolához: biztosítja a www.patakidiak.hu honlap működését és fenntartja Öregdiák Vendégházukat, a Bertalan-házat, hogy minél többen menjenek vissza osztálytalálkozókra vagy akár családi pihenésre.

„Az alapítvány folytatni szeretné hagyományait, továbbra is hirdet ösztöndíjakat. Felvállaljuk céladományok, egyéni alapítású ösztöndíjak, hagyatékok, ingatlanok gondozását”– mondja Lőrincz Szabolcs. Az elmúlt évben 1 millió 600 ezer forinttal támogatták az alapítvány munkáját, amely mintegy százötven magánszemély felajánlásából gyűlt össze.
Az alapítvány jubileumi évének tiszteletére 2009-ben 2 millió 784 ezer forint támogatást folyósított a Kollégium diákjai, öregdiák szervezetei számára, melyből jutott tanulói ösztöndíjakra, gimnáziumi és általános iskolai programok és sport támogatására, a Kollégium csónakházának felújítására és a Diák Sportegyesület csónakvásárlásaira.

Lőrincz Szabolcs kiemelte: „Az alapítvány továbbra is várja a felajánlásokat, hiszen a Sárospataki Református Kollégium Alapítvány nem a múlt, hanem a jövő szerveződése. Büszkék vagyunk elért eredményeinkre, amelyet a Kollégium szolgálatába állíthattunk.”


Sárospataki Református Kollégium Alapítvány
Adószám: 19070520-1-05
Számlaszám: KH Bank 10409015-50485253-57531007

Fodor Zsófia

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.