Kézenfogva

2016. május 02., hétfő

„Nem mindenki részesülhet középiskolai oktatásban oly módon, mint mi. Ez azonban nem azért van így, mert a sérült fiatalok nem elég szorgalmasak vagy kitartóak, csupán helyzetük nem teszi lehetővé. Bátorítunk mindenkit, hogy a megszokott formaságok elhagyásával hívja fel a figyelmet arra, hogy van, akinek nem felhőtlen a helyzete" – üzente Glofák Szabolcs az érettségi előtt állóknak. Így ballagtak a Gödöllői Református Líceum végzősei.

Minden évben van egy olyan április végi délután, amikor énekszótól hangosak és virágoktól illatozók a középiskolák folyosói. A ballagás egy olyan keserédes alkalom, amikor a végzős diákok egy hosszú út végére érnek és egyben rálépnek egy másikra. Ezt az eseményt gondolták újra negyvenkilencen a Gödöllői Református Líceum végzősei közül, akik az elsők között csatlakoztak a KézenFogva Alapítvány adománygyűjtő akciójához.

Az alapítvány több mint húsz éve dolgozik azért, hogy a fogyatékkal élők könnyebben beilleszkedhessenek a társadalomba. Egyik programjuk keretein belül sérült fiataloknak nyújtanak segítséget, hogy munkához juthassanak és önállóbb életet élhessenek. Ehhez kértek segítséget az idén ballagóktól, hogy a diákok és hozzátartozóik a ballagási csokrok vagy ajándékok összegét, összegének egy részét fordítsák jótékony célra.

„Református iskolába járókként úgy érezzük, kötelességünk fellépni egy jó ügy érdekében. Tisztában vagyunk vele, hogy nem minden fiatal örvendhet testi és szellemi épségnek, éppen ezért úgy gondoljuk, ez a legkevesebb, amit tehetünk értük" – emelte ki Glofák Szabolcs, a Líceum egyik végzős tanulója.

A gödöllői végzősök csatlakozását rokonaik, családtagjaik határtalan lelkesedése és támogatása kíséte, ami érthető, hiszen ezek a fiatalok hosszú, tanulással teli évekkel a hátuk mögött most készülnek első igazán komoly vizsgájukra, mégis fontosnak tartják úgy búcsút mondani a gimnáziumnak, hogy azzal fogyatékkal élő kortársaikat támogatják.

Mint azt Hajnal Attilától, a 12.a osztályfőnökétől megtudtuk, az alapítvány képviselői keresték föl az iskolát, majd tájékoztatták akciójukról a diákokat és szüleiket. Az előadók felhívták a diákok figyelmét arra, hogy nyitottabb szemmel járjanak a világban és találkozzanak az őket körülvevő társadalmi kihívásokkal. Ennek köszönhetően a tanulók teljesen önállóan mondtak igent az alapítvány felhívására. „Örülök, hogy ennyien csatlakoztak a programhoz és érzik magukénak ezt a kezdeményezést – tette hozzá szerényen a magyartanár. – Nem érzem, hogy ez az iskolánk érdeme lenne, hiszen bármilyen jó érzésű középiskola tanulói ugyanígy tennének – és tesznek is."

„Nekem személyesen nem volt újdonság az esélyegyenlőtlenség, hiszen a szüleim gyógypedagógusok, és sokat beszélgetünk ezekről a nehézségekről. Ez a kezdeményezés viszont lehetőséget teremtett arra, hogy ne csak ismerjem a helyzetüket, hanem én magam is segíteni tudjak" – mesélte el a szintén ballagó Zászkaliczky Réka, aki már több jótékonysági rendezvényen és koncerten is részt vett. Számára nagyon inspiráló és szemléletformáló a társadalom sokszínűségét például a művészetben látni, azonban örülne, ha ez jobban megnyilvánulna a mindennapokban is.

„Pár éve lehetőségünk volt betekinteni a testileg korlátozottak világába, mikor az érintettek segítségével kipróbálhattuk az iskolában, milyen kerekesszékkel közlekedni, látás nélkül eligazodni vagy jelnyelven kommunikálni. Az esemény után több osztálytársam is beszámolt arról, hogy hazaérve elgondolkodott a sérült emberek világáról és arról, hogyan lehetne nekik segíteni" – Szabolcs beszámolójából kiderült az is, hogy az iskola tanulóinak nem idegenek az ajándék- és adománygyűjtő akciók.

„Örülünk, hogy egyre több diák tartja fontosnak a társadalmi szerepvállalást. Szerintem nem nagy dolog néhány szál virágról lemondani tudva, hogy ez valakinek esélyt jelenthet a továbblépéshez. Ezzel egy másfajta hagyomány kialakulását támogatjuk, ami maradandóbb értékeket ad a végzősöknek az élet útján való elinduláshoz és a felelősségteljes gondolkodáshoz" – foglalta össze Réka évfolyama gondolatait az adománygyűjtésről. A kezdeményezéshez csatlakozók szeretnék érzékenyebbé tenni a korosztályukat, hogy minél többen ismerhessék meg ezt a lehetőséget, ami néhány év alatt hagyománnyá is válhat.

A „Kézenfogva ballagunk" elnevezésű programba az alapítvány oldalán, egy egyszerű regisztrációval, bármelyik iskola bekapcsolódhatott. Az akcióhoz április 30-ig a Gödöllői Református Líceum, a budapesti Városmajori Gimnázium, az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola, a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium és a váci Bernáth Kálmán Kereskedelmi Iskola ballagói közül csatlakoztak.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Sereg Krisztián

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.