Kérjük Isten áldását, hogy mi is áldássá lehessünk!

2014. május 06., kedd

Istentiszteletre gyűltek össze az Országgyűlés alakuló ülése előtt a Fidesz és a KDNP frakciójának tagjai május 6-án reggel Budapesten. Balog Zoltán miniszter köszöntőjében elmondta, hogy 1998 óta kezdik istentisztelettel a parlamenti ülésszakokat a képviselők, és havonta tartanak parlamenti áhítatokat a Hold utcai református templomban.

Bábel Balázs a Lk 11,13-at idézve a Szentlélek hét adományáról beszélt az országgyűlési képviselőknek. A kalocsa-kecskeméti érsek szerint a Szentlélek az értelem, a tudomány, a jó tanács, az istenfélelem, a jámborság, a lelki erő és a bölcsesség lelke, ajándékaira pedig a közéleti embernek is szüksége van. A katolikus egyházvezető Deák Ferenc gondolatára emlékeztetve elmondta: a politika az emberek boldogításának eszköze, de azt is hozzátette, hogy lehetőség az Isten országának építésére is. XI. Pius pápát idézve hozzátette: a politika a felebaráti szeretet legszélesebb mezeje, hiszen sok embernek tud segíteni, ha erényesen művelik azt. Az érsek hangsúlyozta, hogy az okosság, a bátorság, a mértékletesség és az igazságosság erényét a nehéz időkben is képviselnünk kell, a hívőknek pedig – a Szentlélek inspiráló kegyelmét kérve számukra – imádkozniuk kell az ország vezetőiért.

Steinbach József a Zsolt 36,6–9 alapján a szerető, hűséges és igaz Istenről beszélt a politikusoknak. A dunántúli református püspök kifejtette: Isten szeretete teremtő szeretet, amellyel az élet ajándékát adta nekünk, benne feladatokkal, küldetéssel, közösséggel és hazával. Isten szeretete ugyanakkor gondviselő szeretet is, amely megszabadít minket az aggodalmaskodástól, és megváltó szeretet is, amely az örökkévalóság távlataiba helyezi életünket és annak harcait. A püspök szerint Isten hűsége azt jelenti, hogy senki sem választhat el minket az ő szeretetétől, igazsága pedig az örök értékek által mutat nekünk utat ebben a mindent relativizáló világban. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke kifejtette: Isten Krisztusban lehajolt hozzánk, hogy szeretetének, hűségének és igazságának gazdagságát megossza velünk, törékeny és gyarló, nincstelen emberekkel. Az egyházi vezető szerint ez lehetőség arra, hogy mi is áldottak legyünk, azaz dúslakodjunk és örüljünk: észrevegyük a nehéz helyzetekben is, hogy mennyi mindenünk is van valójában, mennyi mindent bízott ránk Isten sáfárkodásra. „A szerető, hűséges és igazságos Isten lehajolt, megáldott, ezért dúslakodunk és örülünk, egyszóval rendben vagyunk Istennel, önmagunkkal és egymással is. Tapasztaljuk meg ezt, hogy áldottak legyünk és áldássá lehessünk Isten dicsőségére, szeretett hazánk és sokak javára” – zárta gondolatait Steinbach József.

A liturgia imaszolgálatát Csöbör Katalin, Németh Zsolt, Semjén Zsolt, Szócska Miklós és Vejkey Imre országgyűlési képviselők végezték.

Kiss Sándor

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.