Kárpát-medencei középiskolák képviselői találkoztak

2016. július 24., vasárnap

Július elején Tata adott otthont a Kárpát-medencei református középiskolák huszonegyedik találkozójának.

„Huszonhat magyarországi, négy erdélyi, három partiumi, három kárpátaljai és két felvidéki református középiskola fogadta el a meghívásunkat és vett részt a Kárpát-medencei református középiskolák huszonegyedik találkozóján július 3. és július 6. között" – tájékoztatja honlapunkat Illés Dániel, a vendéglátó Tatai Református Gimnázium igazgatója. Egy-egy intézményt általában négy fő képviselt: az igazgató, egy pedagógus és két diák. Rajtuk kívül részt vettek a találkozón a Soli Deo Gloria diákmozgalom és a Református Pedagógiai Intézet munkatársai is.

Lelki épülés

„A korábbiakhoz hasonlóan a tatai találkozás is alkalmat teremtett egymás megismerésére, kapcsolataink továbbépítésére, hitünk erősítésére. Mindezek mellett lehetőséget biztosított vendégeink számára egy kedves dunántúli kisváros, Tata szépségeinek felfedezésére, református intézményeink bemutatkozására" – összegzi szerkesztőségünkhöz eljutatott beszámolójában a találkozó eredményeit az igazgató.

A program kereteit a hétfői nyitó és a szerdai záró istentisztelet adta a tatai református templomban, esténként pedig a vacsora előtt rövid áhítatra került sor. Ezeken az alkalmakon kívül a lelki épülést Fodorné Ablonczy Margit és Fodor Attila szeretetnyelvekről szóló előadása, valamint az ezt követő fakultatív programok szolgálták (kiscsoportok beszélgetés, imaséta, szeretetnyelv-teszt kitöltése és értékelése, interaktív szeretetnyelv-állomások). A résztvevők egymás örömeit és problémáit is megbeszélhették a felnőttek és a diákok számára külön-külön megrendezett fórumokon.

Bíztató lépések

A találkozó hagyományosan zárónyilatkozatot is elfogadott, melyben hálaadással emlékeznek meg az idén elhunyt Kálmán Attila főgondnok, államtitkár, az iskola alapító igazgatója szolgálatáról és életművéről. „Valljuk, hogy az anyanyelvi oktatás és így a magyar identitás erősítése a környező országokban a többségi társadalom polgári fejlődését is szolgálja. Üdvözöljük, hogy Romániában az állam és az egyházak között létrejött egy, a felekezeti oktatást szabályzó megállapodás. Ukrajna is megkezdte az egyházi oktatás jogi helyzetének rendezését. A szlovákiai oktatási törvény létszámkorlátainak módosítása bíztató lépés az alapfokú oktatásban, melyhez hasonló szabályzást tartunk szükségesnek a középiskolák esetében is" – olvasható egyebek mellett a dokumentumban.

A két évtizedes hagyomány szerint minden tanév végén más-más iskolában gyűlnek össze a református középfokú intézmények delegációi. Korábban felváltva következtek a magyarországi és a határon túli helyszínek, mivel azonban Magyarországon közel negyven, a szomszédos országokban pedig tizenöt református középiskola van, újabban két anyaországi rendezést követ egy határon túli. A magyarországi rendezők sorában a négy egyházkerület forgószínpad-szerűen követi egymást, ebben a sorrendben most a Dunántúli Református Egyházkerület következett. Az ide tartozó többi gimnázium már szervezett találkozót a korábbi években, így 2016-ban a Tatai Református Gimnázium volt a soros.

Jövőre Nagykőrös

A tatai „refi" a maga 11 évével a református gimnáziumok között a legkisebb testvér. „Fiatal iskola vagyunk. Nincs internátusunk, konyhánk, ez jelentősen megnövelte a rendezés feladatait és költségeit. Ugyanakkor kollégáim nagy szeretettel és lelkesedéssel láttak hozzá a szervezéshez" – vezet be az előkészítés kihívásaiba az igazgató. A találkozó rendezésébe az iskola csaknem minden dolgozója bekapcsolódott. A közel kétszáz főt végül az iskolától kissé távolabb eső Öreg-tó Club Hotel és Ifjúsági Tábor látta vendégül négy napon keresztül és tudott résztvevőknek szállást, étkezést és a programok számára megfelelő helyszíneket biztosítani.

A találkozó záró istentiszteletén a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium küldöttsége tolmácsolta a résztvevőknek az iskola igazgatójának meghívását a 2017 júliusi huszonkettedik találkozóra. Ott adja majd át a találkozó vándor kopjafáját a Tatai Református Gimnázium, amit ők most az elmúlt évi szervezőktől vettek át, és egy évig Tatán őriznek.

reformatus.hu, fotó: Kovács Róbert

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.