Kántor továbbképző a Nyírségben

2012. június 29., péntek

A Nyírségi Református Egyházmegyében 2010-től zajlik regionális kántorképzés. Havi rendszerességgel tartanak továbbképző alkalmakat kántoroknak, kórusvezetőknek.

A továbbképző célja, hogy a résztvevők elsajátítsák a kántori szolgálathoz szükséges tárgyakat (gyülekezeti ének, hymnológia, énektanítás, orgona- és harmóniumjáték, népénekkíséret, karvezetés, kórushangképzés, liturgika, liturgikus ének), a meglévő ismereteiket bővítésék. A gyakorlati jellegű képzés résztvevői a régebbi és újabb egyházzenei kiadványokkal és kottákkal is megismerkedhetnek, amely által szélesebbé válik számukra a választható és elsajátítható darabok köre.

A továbbképző alkalmainak helyszíne kezdetben a Nyíregyháza Belvárosi Református Egyházközség temploma és gyülekezeti terme volt, a 2011-es tanévtől pedig a Nyírbátori Református Egyházközség és Tárnok Ferenc vendégszeretetét élvezve folyik tovább a munka. A tanfolyam munkáját nagyban segíti Tárnok Ferencné Márta, aki a titkári feladatokat vállalva gondosan előkészíti a havonkénti alkalmainkat.

A továbbképző kórusa 2011. októberében két alkalommal is szolgálhatott: az encsencsi református egyházközség jótékonysági koncertjén, és a Nyírségi Református Egyházmegye Nyírbátorban megrendezett, határon átívelő énekkari találkozóján.

Az első tanév végén rövid koncerten, az idei tanév zárásaként pedig zenés áhítat keretében mutatták be tudásukat a továbbképző résztvevői. Ezen az ünnepi alkalmon Dr. Gaál Sándor esperes igei szolgálatát követően kórusművek és hangszeres művek hangoztak el. A továbbképző kórusát – a Nyírbátori Református Egyházközség kórusának férfitagjaival kiegészülve – a hallgatók vezényelték, akik a tanfolyam során elsajátított különböző stílusú orgonaműveket is előadtak. Közreműködött a „házigazda" Nyírbátori Református Egyházközség kórusa – Tárnok Ferencné vezényletével -, akik önállóan is és az összkarban is énekeltek.

A szervezők reménységei és tervei szerint e sikeres két tanév után szeptembertől folytatódik a továbbképzés, ugyancsak Nyírbátorban, s a résztvevők újra együtt imádkozhatják hónapról hónapra: „Kész a szívem Istenem, kész a szívem arra, hogy énekeljek és zengedezzek!" (Zsolt 57,8)

Szöveg: Kissné dr. Mogyorósi Pálma, egyházzenész, főiskolai tanár és Kiss Zoltán, egyházzenész, orgonaművész

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.