Kálvin-szobor a Kálvinon

2012. július 01., vasárnap

Búza Barna budapesti köztéri Kálvin-szobrának története.

Búza Barna (1910-2010) a XX. századi magyar szobrászat kiemelkedő személyisége volt, hosszú munkásságának egyik legszebb gyümölcseként megbízást kapott a Dunamelléki Református Egyházkerülettől egy egész alakos Kálvin szobor megformálására. Az alkotást Budapest egyik fontos tömegközlekedési csomópontján, a Kálvin téren helyezték el, közel a főváros egyik legrégibb református templomához.

A két és fél méter magas bronzszobor mintegy három és fél mázsa finom minőségű bronzból készült. Az öntés kényes munkáját az érdi Fémplaszt bronzöntöde végezte, amelynek a vezetője Domonkos Béla szobrászművész.

A szobor posztamensen található a felirat: „KÁLVIN JÁNOS GENFI REFORMÁTOR NOYON, 1509-GENF 1564." Hátoldalán: „EMELTE A DUNAMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET A MILLENNIUM ÉVÉBEN, A MAGYAR REFORMÁTUSOK IV. VILÁGTALÁLKOZÓJA ALKALMÁBÓL 2000. JÚNIUS 30."
A szobor leleplezése a világtalálkozó megnyitójának egyik kiemelt ünnepi eseménye volt.

Már az 1930-as években megfogalmazódott a művészben, hogy a Kálvin téri templom elé „kell" egy Kálvin szobrot készíteni. A szobor konkrét megtervezése az 1990-es években történt.

Búza Barna Vésztőn született 1910. december 30-án. Budapestre való felkerülésével kapcsolatban a következőket mondta el:


1928-ban Pestre kerültem,...A Kálvin téri templomba jártam, ahol meghatározó hit-élményeimet kaptam, ... A téren állt a Danubius-kút (ma az Erzsébet teret díszíti), de én már akkor odaálmodtam a kút helyett a Kálvin-szobrot. Ez az álmom mindig velem volt, hiszen a Kálvin téri templomba járok azóta is. Elkészítettem a szobor modelljét és lelkész barátaim szelíd, de kitartó unszolására bemutattam Hegedűs Loránt püspök úrnak, aki 5 példányban megöntette a modellt, majd a világtalálkozóra az egyházkerület megrendelte a szobrot. Így talált egymásra az én álmom és a megrendelő óhaja. Végül is 72 évi „áldott állapot" után így született meg a Kálvin-szobor a Kálvin térre.

A szobrász a Kálvin ábrázolás megalkotásakor a formák leegyszerűsítésére törekedett, így a szobor megjelenésével is a reformátor szerény életvitelét tükrözi.

A művész szavai szerint az alkotás: „Határozott. Bibliás. Éles metszésű arc, ellentmondást nem tűrő férfikarakter. Szakmai szempontból ezek jó fogódzók voltak. Ilyennek éreztem mindig. A róla készült rézkarcok tanulmányozása és a róla írott munkák elolvasása után is. Olyan sokáig éltem vele és hordoztam magamban őt, hogy amikor nekiláttam a szobor elkészítésének, öt hét alatt elkészültem vele."

A szobrot a Négyes Metróhoz kapcsolódó állomás átépítési munkálatok miatt 2007-ben a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi karának helyt adó Ráday utca 28. számú épület udvarán helyezték el átmeneti jelleggel. A Kálvin térre 2012-ben, néhány hete helyezték vissza.

Millisits Máté

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.