Kálvin-leckék indonézeknek

2010. december 08., szerda

altAz Egyesült Kelet-Indiai Társaság hajói egy időben semmi mást nem szállítottak Holland-Indonéziába, csak Kálvin János munkáit – mondja Agus Batlajery.

Az Egyesült Kelet-Indiai Társaság hajói egy időben semmi mást nem szállítottak Holland-Indonéziába, csak Kálvin János munkáit – mondja Agus Batlajery professzor, az Indonéziai Maluku Keresztyén Egyetem rektora.

 

altAgustinus Marthinus Luther Batjalery professzor nyilatkozatában elmondta: ma 2000 diák tanul a keresztyén egyetemen. Már a korábbi években sokat foglalkoztak azzal a témával, hogyan gondolkodott és mit tett Kálvin az egyházak egysége érdekében. Erről nemrég vitairatot adtak ki, s várják a gyülekezetek, keresztyén közösségek válaszát. Az indonéziai professzor szerint Kálvin az egyház egysége érdekében nem új vagy újabb struktúrák megvalósítását tartotta fontosnak. „Számára a lelki közösség volt a fontos, a Krisztusnak engedelmeskedők közössége”. Kálvin tanításai a 17. században kezdtek terjedni Indonéziában, a Kelet-Indiai Társaság hajóin szolgáló református prédikátorok révén. A professzor szerint a szigorú és a nem szigorú holland református egyházak jelentős szerepet töltöttek be az Indonéziai Egyháztanács létrehozásában is.  (refdag.nl – 2010-12-09 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.