Újra Kassára várják a reformátusokat

2018. június 12., kedd

Fesztiváljellegű programot szerveznek Kassán a magyar reformátusok – így szeretnék megmutatni, mennyire befogadó a közösségük. A Kassa-ÉRT keretében könnyű- és komolyzenei koncertek, előadások, gyermekprogramok és könyvvásár is lesz június 22–23-án. Öt éve, amikor Kassa volt Európa Kulturális Fővárosa, már szerveztek hasonló programot. A részletekről Géresi Róbertet, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettesét kérdeztük.

– Miért rendezik meg a Kassa-ÉRT rendezvényt?

– Fontosnak tartjuk, hogy ne csak a templom falain belül legyen közösség, nyitottá szeretnénk formálni a gyülekezeteinket és az egyházi életünket. Ennek egyik lehetősége, hogy a klasszikus gyülekezeti alkalmakon túl olyan rendezvényeket is szervezzünk, amelyek tágabb érdeklődésre tarthatnak számot. Ilyen lehet egy fesztiváljellegű program, mint a Kassa-ÉRT, amelyet idén június 22-én és 23-án tartunk. A helyszín is adott már, hiszen tavaly átadtuk a Magyar Református Központot Kassa történelmi belvárosában, a református templom mellett. Ez a központ a szervezője és a fő helyszíne is a programnak.

– Milyen programokat szerveznek?

– Koncertet ad majd Sebestyén Márta népdalénekes, Berkesi Alex jazz-zenész, a Firesz Cantate Domino kórusa és Écsi Gyöngyi népdalénekes-lelkipásztor. A kassai reformált eklézsia több évszázados útjáról Dienes Dénes, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia egyetemi tanára tart majd előadást. A Kassa-ÉRT fő témája a család, mint Isten ajándéka, ehhez kapcsolódva Földi Rita pszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem docense a családban való élet jelentőségéről beszél majd. Lesznek gyermekprogramok, például bábelőadás és kézműves foglalkozások. Továbbá könyvvásárt is tartunk, ahol hitmélyítő és szépirodalmi kiadványok kaphatók.

– A megannyi magyarországi előadó, fellépő mellett résztvevőkre is számítanak az anyaországból?

– Ez nem zárt rendezvény, nem csak felvidékieknek szervezzük. Határokon átnyúló a kezdeményezésünk, szoros kapcsolatban vagyunk a határ másik oldalán lévő Tiszáninneni Református Egyházkerület vezetőivel, és az ottani lelkészi hivatalokat is tájékoztattuk a rendezvényről. Örülünk, ha Magyarországról, esetleg Kárpátaljáról vagy a Partiumból is érkeznek résztvevők.

– Ma egyébként hány református él Kassán?

– Kassa a Felvidék egyik legjelentősebb városa, igaz ez gazdasági, történelmi és kulturális értelemben is. Ami ebben a városban megvalósult, az sok szempontból ide köti a mi reformátusságunkat. Kassa belvárosában egy magyar református gyülekezet van, ezer taggal. De tudni kell, hogy a közösség korábban kettévált: bár ugyanazt a templomot használjuk, de van egy önálló szlovák gyülekezet is. Kassától délre és nyugatra sok gyülekezet van, amely nemcsak földrajzilag, hanem kulturálisan is szorosan kapcsolódik Kassához – emiatt is fontos, hogy itt legyen ez a rendezvény.

Hegedűs Márk

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2018. június 10-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.