Jön a húsvéti Presbiter

2012. március 22., csütörtök

Ismét színes anyagokkal, töprengésre hívó képekkel várja Olvasóit a Magyar Református Presbiteri Szövetség húsz oldalas húsvéti ünnepi száma.


A nyitó oldalon a német teológus és író, Lothar Zenetti meditatív verse olvasható „Nincs már kő a szívemen” címmel. Szabó Dániel „Hinni, kérni, várni” téma köré csoportosítja húsvét ünnepének bibliai és személyes üzenetét. A fejlécből megtudjuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök válaszlevelet írt a Szövetség elnökségének korábbi levelére, amit a 14. oldalon lapozhatunk fel. Közgyűlési képes beszámolót is jelez a fejléces ajánló. A záró oldal két gyönyörű, elmélkedésre ösztönző fotója között írja le a felelős szerkesztő, Békefy Lajos húsvét valóságának sajátos összefüggéseit, a halálból az életbe történő naponkénti átmenet gazdagító tapasztalatait „Te vagy nekem a túlsó part” című spirituális mini-esszéjében.

Lelki útravalóval Viczián Miklós írása szolgál az Ige körül rovatban bibliai mélységgel. Papp Vilmos több írással is jelentkezik, folytatja „Azt olvastam a Bibliában…” témájú sorozatát, „A presbiter munkamezeje” rovatban a temetőkert rendben tartására hívja fel a presbiterek figyelmét, s megemlékezik a 125 éve született Budai Gergely professzorról, Újszövetség-fordítóról, melegszívű pedagógusról. Egy nagy sándori és egy jézusi „világrengető” mondat óriási különbségét is elemzi Húsvéti köszöntőjében Papp Vilmos.

Orbán Viktor levele

A családvédelem nemzetmentő parancsa volt olvasható a lapelőd, a Magyar Presbiter 1943. júniusi számában, amiről érdekesen és több tekintetben ma is érvényesen ír Kis Domokos Dániel. A március 15. alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Nagy Mihály, a debreceni Kollégium ny. igazgatója a pedagógus pálya elnőiesedéséről, illetve a helyes egyensúly megtartásának fontosságáról osztja meg gondolatait az olvasóval. A Szövetség 2012. évi közgyűléséről a beszámoló mellett a határozatokat is megismerhetjük. A felelős szerkesztő „Csodákra emlékezni jó” címszó alatt foglalja össze a lap 20. évfolyamáról a legfontosabb statisztikai és lelki üzeneteket.

Orbán Viktor miniszterelnök levele mellett kapunk hírt a Nagyváradon megtartott Felvidéki Szolidaritás Napjáról, amit Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke védnöksége alatt rendeztek meg gyülekezete, a nagyvárad-olaszi egyházközség templomában.

A Kárpátaljai Presbiteri Szövetség első közgyűléséről, a mátészalkai presbiteri találkozóról, a Bölcskén tartott egyházmegyei csendes napról, a Zempléni Egyházmegye Presbiteri Konferenciájáról, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház Református Élet című újságjának legutóbbi számáról, és az Erdélyi Egyházkerület Üzenet c. lapjának márciusi első számáról is tájékozódhatunk a szorgos tudósítók tollából. Egy bizonyságtevő német katonaorvosról megőrzött gyermekkori emlékeit osztja meg velünk írásában Szabó Dániel. A lapban még jó néhány érdekesség, vers, magvas eszmefuttatás várja azokat, akik fellapozzák a Presbiter húsvéti, ünnepi számát.

 


reformatus.huFigyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.