Ismét napirenden Szárszó

2011. november 15., kedd

Ismét a Zsinati Tanács és a Zsinat napirendjére kerül a balatonszárszói SDG Konferenciaközpont üzemeltetésének jövője. A két testület lapzártánk után, november 16-án és 17-én tanácskozik a kérdésről, és várhatóan döntést is hoz az ügyben. Ha a képviselők elé kerülő koncepció elnyeri a tanácskozás résztvevőinek tetszését, a telep működése január 1-jével az elmúlt évekéhez képest merőben új alapra kerül, így pont kerülhet a sok éve húzódó, az egyházunk egészét érzékenyen érintő ügy végére.

A telep üzemeltetésével kapcsolatban az utóbbi években számos szakmai és gazdasági természetű probléma vetődött fel, amelyek következtében az egyházi rendezvények szinte teljesen eltűntek a nagy múltú konferenciatelepről, ráadásul világossá vált, hogy annak üzemeltetése az addigi gyakorlat szerint hosszú távon nem fenntartható. A hatályos üzemeltetői szerződés tavaly december 31-én járt le, lehetővé téve az egyházvezetés számára az SDG-telep helyzetének újragondolását.

Az egyház gazdálkodását felügyelő Zsinati Tanács és a törvényhozásért felelős Zsinat előtt két lehetőség rajzolódott ki: 2011. január 1-jén egyházi célokra használva vagy saját üzemeltetésbe veszi a telepet, egyszerre biztosítva annak kihasználtságát és a lelki hátteret, vagy külső vállalkozóra, profitorientált cégre bízza a működtetést, vállalva annak ódiumát, hogy a történelmi helyszín talán sohasem lesz elérhető a szélesebb egyházi közönség számára.

A balatonszárszói SDG-telepen tartották a Zsinat tematikus ülésszakát szeptemberben, fotó: Kalocsai Richárd

A jövő irányáról a két testület a tavaly november 17–19-i ülésén döntött, vállalva az előbbi, azaz a hely szelleméhez kétség kívül méltóbb, de ugyanakkor talán nehezebb és anyagi szempontból kockázatosabb megoldást. Szárszó tehát a döntés értelmében visszakerült az egyház üzemeltetésébe. A döntéshozók egyúttal megbízták a Zsinat Elnökségét, hogy a Zsinati Elnökségi Tanáccsal egyeztetve keresse meg és bízza meg azt a személyt, aki a konferenciatelep hasznosításának hosszú távú tartalmi és szakmai koncepcióját kidolgozza.

A kérdésről néhány hét múlva, december 8-án a Zsinati Tanács ismét tárgyalt. A testület arról határozott, hogy a központ folyamatos üzemeltetésének érdekében az átmeneti időszakként kijelölt 2011-es évre a Zsinat Elnöksége a telepet korábban is működtető vállalkozással kössön szerződést.

A telepet tehát jelenleg még a külső vállalkozás működteti, de időközben elkészült egy javaslat a konferenciaközpont tulajdonos általi hosszú távú hasznosítására. Ezt a Zsinat Elnöksége által a koncepció kidolgozására felkért Elter István dunántúli zsinati képviselő, az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. (OFFI) volt vezérigazgató-helyettese lapzártánk után, november 17–18-én terjeszti majd a zsinati tanácsi képviselők elé. A több mint negyven oldalas javaslat – amely szerint továbbra is az egyház kezelné a telepet, ami egyházi célokat szolgálna – információink szerint az alapelvek tisztázása mellett elemzi az SDG Konferenciaközpont jelenlegi helyzetét, felvázolja a működési koncepcióját, részletes üzleti tervet közöl a 2012. és vázlatos üzleti tervet a 2013–2014-es esztendőkre. A dokumentum javaslatokat tesz a tartalmi kérdésekre és a fejlesztés lehetséges irányaira vonatkozóan is.

K. S.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.