Indul a második tanév a WISZ-ben

2012. szeptember 19., szerda

Huszonkét egyetemista, főiskolás költözik be idén a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumba (WISZ). A diákok fele már az előző tanévben is a Kollégium falai között lakott. Az új hallgatókat, tavalyhoz hasonlóan, felvételi vizsgán választották ki. Ezúttal nem volt szükség pótfelvételire.

Arra továbbra sem volt kikötés, hogy milyen szakon, hányadik évfolyamon kell tanulniuk a diákoknak, az viszont az intézmény jellegéből adódóan elvárás maradat, hogy a jelentkezők cigányok vagy részben cigányok legyenek. A felvettek debreceni felsőoktatási intézmények tanulói közül kerültek ki, mivel a Kollégium is e városban található. A tavalyi, igen sokféle szakról érkezett kollégistákhoz: mérnök-, szociálismunkás-, pedagógus- és teológus-lelkész hallgatókhoz orvosnak, gyógytornásznak tanuló, fogorvos jelölt, biológia szakos, matematikusnak készülő, közgazdaságtant, számvitelt hallgató csatlakozik.

Uhrin Anikó, az intézmény vezetőjének (képünkön) meglátása szerint az elmúlt év a tapasztalatszerzésé volt, hiszen semmiféle cigány szakkollégiumi minta nem állt rendelkezésükre. A szakkollégium adta lehetőségekkel, elvárásokkal, de mégis speciálisan kell működniük. Felelősséggel kell gondoskodniuk szociálisan nehéz helyzetben levőkről, olykor hátrányos családi helyzetben levőkről is. —Az intézmény célja, hogy biztosítsa a felsőoktatásban való részvétel lehetőségét, a tanulmányokban való előrehaladást, az ahhoz szükséges készségek begyakorlását, mindemellett új típusú ismereteket ad a cigányságról, és eközben keresztyén szellemiségre is nevel — foglalja össze Uhrin Anikó.

Az intézmény irányítója arra is kitér, hogy ökumenikusan működnek és szemléletükhöz az is hozzátartozik, hogy az útkeresőket sem szabad kizárniuk. —Úgy remélem, aki hozzánk jön, még akkor is, ha nincs szilárd hite, mégis csak érdeklődik Isten és az evangélium tanítása iránt, nem zárkózik el. A mi feladatunk, hogy megerősítsük őt — mondja az igazgató, aki azt tapasztalata, attól többek mint más nem egyházi kollégium, hogy diákjaik nem csak elmennek egymás mellett. Többször alkalma volt rácsodálkozni arra, hogy a Wáli István Református Cigány Szakkollégium falai között élők, mennyire családtagként tekintenek egymásra és mennyire segítőkészek. Több kollégista kiemelte, milyen jó volt a közösségük.
A 2012/13-as tanévre érkezők beilleszkedését egy ismerkedő hétvégével segítették Berekfürdőn. Itt mindazok részt vettek, akik idén a Kollégiumban fognak lakni. A berekfürdői napokon megismerkedhettek a diákok egymással, a Kollégium munkatársaival, valamint azokkal az értékekkel, ami fontos lesz, iránymutató a következőkben. Lényeges, hogy előre tudják a hallgatók, milyen elvárással lesznek feléjük és érezzék át azt is mielőbb, nem csak szociális ellátást kapnak.

reformatus.hu (a kép a tavalyi tanévnyitón készült)

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat, melynek tagja a Wáli István Református Cigány Szakkolégium is, 2012/13. tanév ünnepélyes megnyitóját
2012. szeptember 21. pénteken 10 óra 30 perctől tartja.

Helyszín: Debreceni Református Kollégium Díszterme, Debrecen, Kálvin tér 16.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.