Keresztyén ifjúsági fesztivál Szovátán

2011. június 24., péntek

Július 1-3. között rendezi meg az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület a Válts irányt! fesztivált. A rendezvény az erdélyi magyar keresztyén fiatalok háromnapos fesztivál jellegű nyári találkozója, amelyet bár ebben a formában először rendeznek meg, az esemény mégsem egészen előzmények nélküli.

Az előző években IKE Találkozó néven volt ismert ez a program, melyet az IKE már 2000-től minden évben megszervez. Mivel az egyszerű sátortábor jelleget kinőtte a találkozó (500 sátorozó), ezért a szervezők szükségesnek tartották, hogy kibővítsék fesztivállá, ahol a keresztyén egyházak fiataljai találkozhatnak egymással. A találkozó a programlehetőségek színes választékát kínálja. Az áhítatok, előadások, fórumbeszélgetések, koncertek mellett számtalan sportversenyre, ügyességi vagy szellemi játékra, kézművességi lehetőségre, filmklubra és sok minden másra lehet majd számítani. A találkozó vasárnap este keresztyén zenei koncerttel ér véget.

alt

Bozsó Imre Lehellel, a fesztivál főszervezőjével a marosvásárhelyi Népújság készített interjút:

– Miért pont ez a fesztivál neve?

– A fesztivál az irányváltásra utal. Irányváltás a szervezők számára, hiszen az eddigi megszokott IKE-táborok helyett egy új műfajt hoztunk be a keresztyén fesztivállal a köztudatba. Több munka, nagyobb felelősség, nyitottság. Ugyanakkor irányváltás ez a fiatalok számára is. Hiszen amikor az ember irányt vált, akkor mindig elgondolkodik azon, hogy merre tovább. E fesztivál egy ilyen hely kíván lenni, ahol a fiatalok találkozhatnak egymással, elgondolkodhatnak mindennapjaikon, hitükön, Isten dolgain egy olyan közösségben, ahol jól érezhetik magukat. Lehet sportolni, kirándulni, bulizni keresztyén emberként, sőt tanácsos egészséges életet élni úgy, hogy Krisztus nap mint nap veled legyen utadon.

– Kik számára nyitottak a kapuk?

– A fesztivált az Erdélyi IKE (a református egyház ifjúsági szervezete) kezdeményezte, de megpróbálta valamilyen szinten a többi felekezeteket is megjeleníteni. Ebből kifolyólag bárki jöhet a rendezvényre, felekezettől és kortól függetlenül. A programokat is úgy állítottuk össze, hogy a gyerekek, a fiatalok és az idősebbek is jól érezzék magukat.

– Milyen programokra lehet számítani?

– Először is sátras felbontásban kell gondolkodnunk. Naponta öt programsátor várja az érdeklődőket. A KOEN alapítvány gyerekprogramokkal kecsegtet, a FIKE-sátorban az egyetemistáké lesz a főszerep, a fősátorban mély tartalmú előadások lesznek (pl. Visky Béla: Válts irányt vagy dr. Pásztori Kupán István: a Viskó magyarázata). A LIKE sátorban a fiataloké lesz a főszerep, fiatalos témák – önkéntesség, diákmunka, fesztiválok – lesznek. Ezek mellett lesz imasátor, ahová bármikor betérhetnek az elcsendesedni vágyók. Délutánonként lesz kirándulás, stand up, sport, ládamászás, könyvvásár és Váróterem projekt színházi előadás. Akinek pedig úszni van kedve, bármikor lemehet úszni. Este koncertek lesznek, pl. Judy Baylei, Gável testvérek, Pont, Zanzibár, Karaván, Konck Out, Szélrózsa, FIKE Band, Amaro Del, a koncerteket követően pedig tematikus bulik és táncház.

– Ez az első IKE-fesztivál. Miben különbözik az előző évek IKE-találkozóitól?

– Az IKE-találkozóra általában csak az IKÉ-sek jöttek, persze nem zárkóztunk soha el másoktól, a fesztivál pedig eleve nyit mindenki felé. A találkozó 5 napig tartott, és aki eljött, elejétől a végéig ott volt. A fesztivál 3 napos, napijegyek is vannak, akkor jössz, amikor szeretnél. Nincsenek kötött programok, mindenki a számára tetsző programot választhatja.

– Gondoltátok-e valaha, hogy fesztivállá fogja kinőni magát a találkozó?

– Többször felvetődött a fesztivál gondolata. Hogy az IKE-találkozó ilyen fordulatot vegyen, arra nem gondoltunk, és jövőben is mindenképpen meg szeretnénk tartani. A cél az lenne, hogy minden erdélyi református egyházmegyében legyen egy IKE-találkozó, ahova 150-200 fiatal elmenjen, és három- vagy ötévente egy ilyen fesztivál, ahová akár 2-3 ezer fiatal is kilátogasson.

– Szerinted mitől olyan népszerű, mi vonzza oda a fiatalokat?

– A népszerűség mindig a kínálattól függ. Vannak, akik csak kíváncsiságból fognak kilátogatni, mert ilyen jellegű rendezvényen még nem voltak, aztán vannak olyanok, akik végigtanulmányozzák a programot, és a számukra tetsző programok miatt jönnek el, és vannak olyanok is, akik csak a buli kedvéért. Mindezek mellett vannak a visszajárók, akik már évek óta jönnek a találkozóra.

– Körülbelül hány embert vártok a fesztiválra?

– Természetesen nyitottak vagyunk mindenki számára, de ugyanakkor vannak korlátaink is. A fesztivál területének befogadóképessége 1000-1500 fő. Amikor terveztük, 1000 emberre számítottunk.

– Mit szeretnétek nyújtani a résztvevőknek?

– Egy helyet, ahol jól érezhetik magukat keresztyénként, a keresőknek pedig egy olyan helyet, ahol megtalálhatják azt, amire vágynak. A kikapcsolódni vágyóknak sportot, kirándulást. A hitben elmélyedni vágyóknak hitmélyítő előadásokat. A bulizni vágyóknak koncerteket, karaoke partit és táncházat, a kultúrakedvelőknek színházi előadást és tematikus művészi előadást.

– A résztvevők számára biztosítotok szállást/sátorhelyet?

– A fesztivál belépőjegye tartalmazza a sátorhely árát. Tehát aki sátorral érkezik, a belépő mellett nem kell külön fizessen. A belépők péntektől 30, szombattól 25, vasárnaptól 15 lejbe kerülnek. Természetesen a kempingben van zuhanyzási lehetőség meleg vízzel. Mindemellett lehetőség van benti szállásra, melynek díja a belépőn kívül 80 lej/fő/rendezvény. A benti szállás 2-3 ágyas faházakban van.

További információ:
http://valtsiranyt.ro

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.