Ifjúsági misszió, konfirmáció, önkéntesség

2012. április 25., szerda

Tallinban rendezte meg soron következő konferenciáját április 11-14. között az International Association for the Study of Youth Ministry (IASYM). A tudományos találkozó előadói között dr. Siba Balázs képviselte egyházunkat.

Az IASYM elsősorban az ifjúsági munkával tudományosan foglalkozó és a keresztyén egyházakhoz kötődő kutatókat fogja össze. E nemzetközi szervezet évente régiónként, kétévente pedig világszinten ülésezik, és bár az idei konferenciát az európai régió számára hirdették meg, mind az előadók, mind pedig az érdeklődők között voltak Ausztráliából és az Amerikai Egyesült Államokból is. A magyar előadó a hazai egyházi ifjúsági munka rövid bemutatása mellett a fiatalok élettörténetének gondozásának módszereiről és az életvezetési tanácsadás fontosságáról beszélt.

Közös problémák

Érdekessége a konferenciának, hogy a tudományos diskurzus nemzetközileg kevésbé ismert területeiről, a volt keleti blokkból, Csehországból, Litvániából és Észtországból is hangoztak el előadások. Ezekben az országokban a rendszerváltás után a fiatalok körében is megfigyelhető volt az a felfokozott figyelem, mely az egyházak felé fordult, és ugyanúgy érvényes az a tendencia, hogy a fiatalok számukat tekintve egyre kevesebben vannak az egyház közelében.

Ezzel a jelenséggel találkozhatunk Amerikától Ausztráliáig, és a válaszkeresésben is vannak hasonlóságok az országok között, például projektek, fesztiválok szervezése. Ami azonban figyelemre méltó, hogy egyes egyházakban hosszú távú és átfogó programokat dolgoztak ki, melyek nemcsak egy-egy élmény közé, hanem egy összefüggő koncepció mentén próbálják megszólítnai és megtartani a fiatalokat, nem is eredménytelenül.

Megoldási javaslatok

Finnorzságban például a fiatalok több mint 90%-a vesz részt konfirmációs oktatáson, és az ifjúsági kultúrának is része a konfirmáció. A magyarázat arra a csaknem száz éves gyakorlatra vezethető vissza, ami során a konfirmandusoknak többnapos táborokat szerveznek. A siker másik fontos tényezője az, hogy az egyház a konfirmáció után is kínál programokat a konfirmáltaknak. Nagyon fontos a tizenévesek bevonása az önkéntes szolgálatba. Csaknem minden harmadik konfirmandus az egyház „hivatásos" önkéntesévé válik.

A másik figyelemre méltó koncepció pedig a Norvég Evangélilus Egyházban elindult kezdeményezés, egy átfogó pedagógiai reform az élet első tizennyolc évére. Az egyházvezetés és a gyülekezeti közösségek párbeszédéből született progarm első hat éve bizonyítja, hogy csak strukturált információcserének van értelme, hiszen ennek eredményeképpen a gyülekezetek egymástól tanulva új programokat indítottak, ezzel a konfirmáció mellett újabb lehetőségeket kínálva a fiataloknak a bekapcsolódásra.

A konferenciáról bővebb információ: www.iasym.net

Siba Balázs

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.