Idén is lesz jótékonysági templomfutás Zsámbékon

2010. szeptember 01., szerda

 

altA tavalyi jól sikerült futóverseny után szeptember 4-én, szombaton a zsámbéki református gyülekezet ismét megrendezi a templomfutást. A két település három temploma és két templomromja körül zajló futóverseny – egyben családi nap – jelképes nevezési díjait a gyülekezet óvodaindításra szánja.

altA tavalyi jól sikerült futóverseny után szeptember 4-én, szombaton a zsámbéki református gyülekezet ismét megrendezi a templomfutást. A két település három temploma és két templomromja körül zajló futóverseny – egyben családi nap – jelképes nevezési díjait a gyülekezet óvodaindításra szánja.

Hagyományteremtő céllal szerveztük meg tavaly az első templomfutást – fogalmaz Matyó Lajos zsámbéki lelkipásztor, aki hozzáteszi, hogy a gyülekezetnek sok fiatal család a tagja, akikkel megtalálták közös hobbiként a futást. A tavalyi jótékonysági alkalommal nem egy profi futóversenyt akartak létrehozni, hanem olyan családi napot, amellyel a gyülekezet közössége is épülhet. Az elmúlt évben a Down-alapítványt támogatták, idén viszont a helyi református óvoda elindulását szeretnék elősegíteni, hiszen a nevezési díjakból a bérbe kapott épületet újítják fel. – Tavaly a verseny után már eldöntöttük, hogy a jövőben olyan célt nevezünk meg, amely által az itt élő emberek még inkább sajátjuknak érezhetik a versenyt – emlékeztet Matyó Lajos.

A zsámbéki önkormányzat vezetése a közelmúltban felkereste az egyházközséget, hogy indítsanak óvodát a településen, mert a város – bár már új épületben kezdődik az idei tanév – nem tudja fogadni az összes jelentkezőt. A kezdeményezés találkozott a gyülekezet terveivel, bár ők a templomépítés folytatásán dolgozva, későbbre tervezték az óvodaalapítást. Most azonban a megüresedő önkormányzati épületben megkezdheti működését a református óvoda. Az épület állapota miatt azonban felújítás nélkül nem indítható el az új intézmény. – Rövid időn belül elkészül az alapító okirat, de a törvényi szabályozás miatt már csak jövő év januárjától kaphatunk működési engedélyt. A legjobb esetben tehát az óvodánk a jövő év elején indulhat, de ehhez szükséges, hogy legyen megfelelő számú gyermek, és alkalmas legyen az épület – hangsúlyozza a lelkipásztor.

A futóversenyen mindenki megtalálhatja a neki szóló távot. Az óvodások a zsámbéki romtemplom körül futnak, a nagyobb gyermekek és a családok a környező utcákban – érintve a zsámbéki református és katolikus templomot – teljesíthetik a közepes távot, a legelhivatottabbak pedig a töki református templomot megkerülve hat, a töki templomromig futva pedig tizenegy kilométeres kört teljesíthetnek. – Bízom benne, hogy az idei templomfutás is jó gyülekezeti és családi program lesz, és így a mozgással és játékkal tehetünk valamit másokért – fogalmaz a zsámbéki lelkész, aki hangsúlyozza, hogy a szervezésben a helyi civil szervezetek is sokat segítenek önkéntes munkájukkal.

A szeptember 4-i templomfutás reggel 8 órakor indul a zsámbéki Öregtemplomtól (Romtemplom), ahol helyet kapnak a délelőtti családi programok – játékos vetélkedők, kézműves foglalkozások, játszóház, mesemondók – is. A futásra, amelyet esős időben is megtartanak, mindenkit szeretettel várnak a közeli és a távolabbi gyülekezetekből egyaránt. Előzetes nevezés és információ: templomfutas@zsargon.hu, www.zsargon.hu, Matyó Lajos, 06-30-638-4748.

 

T. Németh László

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.