Nem folytatás, hanem változás

2015. április 05., vasárnap

„Húsvét nem folytatás, hanem változás: valami újnak, soha el nem gondoltnak a kezdete" – mondta Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a Budahegyvidéki Református Egyházközség húsvétvasárnapi istentiszteletén.

Szabó István húsvétvasárnapi igehirdetésében húsvét történetét felelevenítve szólt arról, hogy az asszonyok még végtisztességet adni mennek a sírkertbe, de már az új élet diadalhírével jönnek el onnan. „Jézus üres sírja az új hírnek, az örömhírnek, a dicsőségnek az első szószéke" – mondta.
Szavai szerint az angyalok kérdésében, hogy "miért keresitek a holtak között az élőt", benne van már az örök élet reménye. „A feltámadással abszolút új kezdődik: a bosszú, a számonkérés, a ritualizálás, az áldozatok hosszú története helyett elkezdődik a kegyelemnek és a szeretetnek a története" – hangsúlyozta a püspök. 

Szabó István szólt arról is, hogy ma is átélik az emberek, hogy a rombolásnak és a halálnak az erői időről-időre nekifeszülnek az életnek, és „elnyeléssel fenyegetik azt". „Az ember a saját önistenítő vállalkozásának az áldozata lesz, újra meg újra, és mennél inkább sikeres ebben a vállalkozásában Isten nélkül, Isten igazsága nélkül, Isten jó élet rendje nélkül, annál nagyobb és annál több az áldozat" – fogalmazott a püspök. Megdöbbentőnek nevezte, hogy internetes közösségi oldalon közzétett képek egyikén húsvéti táncmulatságra hívnak valahol Nyugat-Európában, egy másik képen pedig a kenyai egyetemen ártatlanul, hitük miatt legyilkolt keresztény hallgatók láthatók. „Ilyen világban élünk, ezt tudja az ember" – tette hozzá Szabó István.

Mint mondta, a legelesettebb állapotunkban, a „zsákutca" végén lehet azt kiáltani: „Eltévedtem, elvesztem. Keress meg, hogy éljek!" Húsvétkor arról teszünk bizonyságot, hogy Isten megkereste és megtalálta Jézust, „megtalálta és feltámasztotta" – mondta Szabó István, hozzátéve: a feltámadott azt mondja magáról, azért jött, hogy megkeresse és megtartsa azt, ami elveszett, üdvözítsen és megtartson bennünket.

Bogárdi Szabó István azt hangoztatta: a feltámadás ünnepén azt hirdetik, hogy az eredendő bűnt megelőzi és felülmúlja az „eredendő igen". „Isten – mint folytatta – előbb mondott igen, mint nemet az emberre. Az ősi nemet megelőzi az örök igen." Kijelentette: Jézus, az élő „keres minket".

A húsvétvasárnapi istentisztelet úrvacsoraosztással fejeződött be.

Forrás: MTI, fotó: Marjai János / MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.