Holland szimpózium a református egyháztípusról

2010. május 31., hétfő

altAz elmúlt hétvégén a Református Missziói Szövetség a doorni Hydeparkban tartotta szimpóziumát, melyen több előadás is foglalkozott a református egyháztípussal.

Dr. A. J. Plaisier szólt a református küldetésről, misszióról. Felvetette azt a kérdést, mi legyen a szövetség jövőbeni feladata, s ezek között említette mindenekelőtt a (szigorú) református egyháztípus további kidolgozását. A jelenlegi egyházértelmezés inkább a polgári összejövetelre emlékeztet. Márpedig a Biblia sokkal több kérdést szegez nekünk, mint amire eddig válaszoltunk – mondta Plaisier. A három sola-t, azaz az egyedül a Szentírás, egyedül a hit, egyedül a kegyelem elvét marandó alkotóelemnek nevezte a református hitben és egyházi szemléletben. A jövő református egyházának mindenestől fogva missziói egyházzá kell válnia. Ds. P.A. Versloot beszámolt a szövetség kazahsztáni missziójáról. A szövetség leköszönő elnöke, ds. H. F. Klok értékelte az elmúlt időszakot, s elmondta: már az eddigiekben is voltak jelek és kezdeményezések a hitvalló egyházzá alakulásra. Ezért is fontos a keresztyén migrációnak a befolyásolása, hogy a fiatalok ne annyira az iszlám, mint a református egyházak felé induljanak el. Ehhez viszont nagyon hatékony kommunikációra, programokra, közösségépítésre lesz szükség. (refdag.nl – 2010-05-31 – dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.