Hogyan lesz a krízisből lehetőség?

2018. április 25., szerda

Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor szüksége lesz Révész Szilvia Keserűből édeset című könyvére. A mély hitről, elképesztő életútról és hatalmas tapasztalatról tanúskodó alkotás ugyanis megmutatja, hogy miként lehet a válságból lehetőséget kovácsolni, még akkor is, ha Isten néha (vagy éppenséggel elég gyakran) keresztülhúzza terveinket. A könyv egyszerre szól annak, aki épp szenved, aki nagyon mélyen van, aki nem érti a ma fájdalmát és nem látja a jövő lehetőségét, de annak is, aki épp boldog. Hiszen, ahogy a szerző is fogalmaz: „életünk története nem más, mint kríziseink története".

A jó emberekkel csak jó dolgok történnek. Ha Istennel jársz, soha nem lesznek nehézségeid. Egy hívőnek ez nem jelenthet gondot. Ha hitben jársz, soha nem fogsz félni.” Ezekkel, a könyv szerint is tipikusan hazug mondatokkal indul Révész Szilvia Keserűből édeset című műve, mely a hívő keresztyén emberek életének talán egyik legnagyobb kérdését járja körbe: ha az Isten szeret minket, miért engedte meg, hogy ez megtörténjen?

Ismerős mondat lehet ez sokunknak, ha pedig még nem, majd az lesz. Mindenki életében eljön ugyanis az a pillanat, amikor azt érzi, ok nélkül szenved. Megalázzák a munkahelyén, elhagyja a párja (vagy épp megcsalja), megromlik a házassága, esetleg haláleset történik a családban. Szörnyű tragédiák sorát hozhatja és hozza elénk az élet, melyek megélése közben óhatatlanul ott dörömböl bennünk a kérdés: miért?

Miért én? Miért most? Miért így? És egyáltalán: miért engedte meg mindezt a Jóisten? Hiszen jó keresztyén vagyok. Templomba járok, hiszek, olvasom az írást, adakozom, példás életet élek. Én megtettem azt, amit az Isten vár, megtettem, ami tőlem telik. Akkor mégis miért?

A könyv, melyet szeretettel ajánlok minden olvasó figyelmébe, nem feltétlenül válaszol ezekre a kérdésekre, ellenben rengeteg példán és még több igen érzékeny gyakorlati tanácson keresztül világít rá arra, hogy már maga a kérdésfeltevés nem szerencsés. Véletlenül sem arra gondolok, hogy helytelen, inkább csak arra, hogy nem segít hozzá ahhoz az Istenhez közeli állapothoz, amely végül majd átsegít a krízisen.

Révész Szilvia alkotása ugyanis nem kertel. Olyan, élő hittel rendelkező emberek húsbavágó példáján keresztül mesél az élet sötét és fájdalmakkal átitatott oldaláról, hogy nem marad az olvasóban kétség afelől, maga a szerző is tudja, miről ír. Egyértelművé válik számunkra, hogy nem csak nekünk vannak fájdalmaink, nem csak számunkra nehéz sokszor az élet, de van kiút! Sok helyen lesz olvasás közben világos, hogy Szilvia nem csak tankönyvekből, hanem egy küzdelmes és sok-sok krízissel átszőtt, mégis győzedelmes és Istennel szoros közösségben megélt életből hozza magával azt, amiről ír. És ettől válik igazán hitelessé, ettől működik és hasznos az akár egy délután alatt is kiolvasható mű.

Ettől, valamint a rengeteg gyakorlati tanácstól, mely szintén jellemzi a Keserűből édeset. Szilvia ugyanis elsősorban nem mélylélektani válaszokat keres, nem elemez, nem pszichologizál. Sokkal inkább bibliai alapokon, gyakorlati tanácsokat adva magyarázza el mindenkinek azt az egyes fejezetekben lépésről lépésre, hogy bizony előfordul, hogy az életünk darabjaira hullik. Van olyan, hogy a fájdalom már-már elviselhetetlen, van olyan, hogy a hordozásra kijelölt keresztünk súlya alatt összeroskadunk. A szerző véleménye szerint azonban ekkor történnek velünk a legcsodálatosabb dolgok.

Szilvia úgy látja, minden (vagy majdnem minen) krízisnek van megoldása. Ki lehet lábalni a legtöbb helyzetből, meg lehet oldani majdnem mindent. És azokat is, amiket nem (hiszen egy szerettünk halálára senki sem mondhatja, hogy azt meg lehetne oldani), fel lehet, és egy idő után talán fel tudjuk majd fogni úgy, mint az Isten által készített még nagyobb jót, melyet a sötétség és fájdalom völgyén keresztülhaladva adhatott csak nekünk az Úr.

Mindez természetesen nem ennyire egyszerű. A könyv nem állítja, és jómagam sem gondolom azt, hogy szenvtelenül, egyszerűen, fütyürészve lehet és kell ezekről a dolgokról beszélni, írni, olvasni, gondolkodni. Abban ellenben teljes mértékben igaza van a szerzőnek, hogy, ha képesek vagyunk kríziseinket az Istennel közösségben, mély hittel és töretlen állhatatossággal elhordozni, meg fogjuk kapni az élet koronáját.

Révész Szilvia Keserűből édeset című műve nem arra ad választ, miért történnek velük szörnyűségek. Sokkal inkább arra felel meg, hogy ha már megtörtént, hogyan éljük meg, dolgozzuk föl és lépjünk tovább a Jóisten kezét fogva azon az úton, melyet Ő kijelölt számunkra. Hiszen Jóbnak is lett új családja, Sára is szült gyermeket Ábrahámnak idős kora ellenére, a mi Urunk Jézus Krisztus pedig még a halálból is feltámadt, hogy megmutassa: az Istennek semmi sem lehetetlen.

A szerzőről

Révész Szilvia négy gyermek édesanyja, 26 éve egy lelkipásztor felesége, akivel Székesfehérváron és a Baptista Családi Szolgálatban munkálkodnak. Kommunikációs igazgató, misszionárius és tanár is volt, 2017 januárjától pedig teljes időben Isten munkatársa: előadó és tréner önismereti, párkapcsolati és családi témákban. A Family magazin állandó szerzője. Keserűből Édeset című könyvét a Harmat Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre.

Szűcs Péter

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.