Korszerű nappali melegedő épül

2010. november 22., hétfő

altA Tiszta Forrás Alapítvány egy uniós pályázatnak köszönhetően új nappali melegedőt építhet, amely 300 ember befogadására lesz alkalmas.

Budapesten a hivatalos adatok szerint 15 ezren élnek az utcán, a Református Missziói Központ hajléktalan missziója vezetőjének becslése ezen a számon jóval túlmutat; Márkus Gábor református lelkipásztor úgy véli, hogy 30 és 50 ezer közé tehető a fedél nélkül élők száma a fővárosban. Még riasztóbb adat, hogy 5 ezer embert sem tudnak befogadni a budapesti hajléktalanszállók.

A Tiszta Forrás Alapítvány, amely - a református egyház hajléktalan missziójának szolgálatán belül - Pestszentlőrincen már működtet hajléktalan szállót, nappali melegedőt és gondozza a fedél nélkülieket. Egy uniós pályázatnak köszönhetően új nappali melegedőt építhet, amely 300 ember befogadására lesz alkalmas. Márkus Gábor elmondta: az ország legkorszerűbb, mégis szerény kivitelű melegedője mintegy 50 millió forintból készül el 2011 júliusára. A pénzből a pincesort és a földszinti helyiségeket alakítják ki. A tárolókban, raktárakban élelmiszert, adományokból származó ruhákat, takarókat tartanak majd, valamint itt helyezhetik el a hajléktalanok csomagjaikat, és mindazt ami számukra érték. A mintegy 180 négyzetméteres földszinti részben a közösségi helyiséget alakítják ki és a melegedőhöz szükséges - törvény szerinti -  kiegészítő helyiségeket, ahol különböző foglalkozásokat tartanak majd és a rászorulók elfogyaszthatják a konyhából kapott egyszerű reggelit, vajas kenyeret és teát – tette hozzá a lelkipásztor. Márkus Gábor elmondta azt is, hogy az új nappali melegedőben lehetőség lesz fertőtlenítésre, fürdésre, ruhát moshatnak és postát is fogadhatnak a hajléktalan emberek. A lelki tartalomról sem feledkeznek el, ezért evangéliumi alkalmakat tartanak majd a melegedőben. A lelkipásztor szerint az egyik legfontosabb, hogy a hajléktalanok szeretetet, megértést kapjanak, és találják meg Krisztust. A Tiszta Forrás Alapítvány kuratóriumának elnöke azt is elmondta, hogy a mintegy 1300 ellátottjuk közül évente 20-22 fedél nélkülinek sikerül felállni és visszailleszkedni a társadalomba.

Az épület látványterve

Magyarország legkorszerűbb nappali melegedőjének alapkövét helyezik el december 7-én, kedden délután 2 órakor Budapesten, a XVIII. kerület Üllői u. 375. szám alatt. Az épület 300 hajléktalan embernek biztosít majd napközben tartózkodási lehetőséget. Az ünnepélyes alapkőletételen Igét hirdet Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, köszöntőt mond Csomó Tamás, Pestszentlőrinc szociális ügyekért is felelős alpolgármestere. A nappali melegedőt csaknem 50 millió forintból építik fel, a pénz kilencven százalékát az Európai Unió, tíz százalékát a működtető Tiszta Forrás Alapítvány adja. A Tiszta Forrás Alapítvány kiemelten közhasznú szervezet, amely az alábbi számlaszámra várja az adományokat: OTP Bank: 11719001-20243067

RMK sajtó

Istent keresem

1Móz 31,22–54

„Jöjj hát, kössünk szövetséget egymással, az legyen a tanú köztünk!” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink