Gyümölcsfák a papkertben

2011. szeptember 06., kedd

Természeti örökségünk óvása, természeti értékinek megőrzése és gyarapítása erkölcsi kötelességünk – áll a „Gyümölcsfák a papkertben” című megállapodásban, amelyet szeptember 5-én írt alá többek között Bölcskei Gusztáv püspök, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke, Gáncs Péter, az evangélikus egyház elnök-püspöke, illetve a kezdeményező, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa, Fülöp Sándor.

Az aláírók között volt még a Vidékfejlesztési Minisztériumtól Ángyán József államtitkár Szenczi Győző, a Génbank Tanács elnöke, továbbá Lantos Tamás polgármester, a Kárpát-medencei Gyümölcsészti Hálózat képviselője, valamint Ónodi Gábor, a Szent István Egyetem docense. Az egyezmény hamarosan teljesen ökumenikussá válik, amikor a katolikus egyház püspökei (Bábel Balázs, Veres András, Beer Miklós) is kézjegyükkel látják el azt.

Örökségünk fontos része a gyümölcstermő fák és bokrok Kárpát-medencében megőrzött változatainak megőrzése, azok minél inkábbi elterjesztése. Ennek érdekében jött létre a „Gyümölcsfák a papkertben” megállapodás, a táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködés céljából.
Az egyezményben résztvevők abban állapodtak meg, hogy a génmegőrző fajgyűjteményekből (génbankok, nemzeti parkok önkormányzati- és magángyűjtemények) származó tájfajta gyümölcsfacsemetéket egymásnak átadják, a lelkészi kertekbe, parókiákra befogadják és nevelik.

Az egyházak feladata, a fák befogadásán túl, hogy buzdítsák gyülekezeteiket a részvételre, segítsék az alkalmas földterületek felmérését, és vállalják, hogy csatlakozó intézményeik megőrzik a hozzájuk kihelyezett növényeket.

Bölcskei Gusztáv református püspök az aláírási ünnepségen elmondta, nagyon fontos, hogy fenntartsuk, ápoljuk, amit kaptunk. Arra is felhívta a figyelmet, mennyire sok az összeszedni való, a megőrizni való az utókor számára is. Majd hozzátette, különösen nagy egyházának a motivációja erre a feladatra is. A püspök abbéli reményének is hangot adott, hogy ez nem csak egy aláírási alkalom, aminél meg áll a tenni akarás, hanem olyan megegyezés, amely ténylegesen tettre váltottá válik az idők folyamán.

„Ha tudnám is, hogy holnap lesz a világvége, azért ma még ültetnék egy almafácskát” – fejezte ki örömét Gáncs Péter evangélikus püspök örömét annak kapcsán, hogy a megállapodás egy Luther idézettel kezdődik. Hiszen minden az ültetéssel, vagyis a teremtéssel kezdődik, tette hozzá az egyházvezető.

A Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet igazgatója, az egyetem docense elmondta, intézményének jelmondata: „Az Úristen vette az embert, és Éden kertjébe helyezte, hogy művelje és őrizze.” Ennek megtartása számukra nagyon lényeges, éppen ezért azon lesznek, hogy diákságuk is együttműködjön, segítse a programot.

A docens szavait követve került sor az esemény legfontosabb mozzanatára, a megállapodás kölcsönös aláírására.

Kováts Annamária, Fotó: Kalocsai Richárd

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.