Legyőzni az erőszakot

2018. január 18., csütörtök

Ézs 9,2–7a: „Uralma növekedésé­nek és a békének nem lesz vé­ge…”
Zsolt 34,1–15: „…törekedj békességre, és kövesd azt!”
Jel 7,13–17: „…Isten letöröl szemükről minden könnyet.”
Jn 14,25–27: „Békességet hagyok nektek…”

A Karib-térségben az erőszak olyan probléma, amellyel foglalkozniuk kell az egyházaknak. Riasztóan sok gyilkosság törté­nik, nagyrészt a házastársi bántalmazás, a bandaháborúk és a bűnözés egyéb formáinak következményeképpen. Ugyanakkor szintén igen magas arányban fordul elő ebben a régióban az önkínzás és az öngyilkosság is.

Az ország, amelyet Isten megígért, amelyet Jézus Krisztus hirdetett és szolgálatával nyilvánvalóvá tett, az igazságosság, a béke és az öröm országa. A Szentlélek ma is azért munkálkodik, hogy ez megvalósulhasson. Mit jelent ez az örömhír azoknak, akik az erőszak sötét csapdájába estek? A próféta látomásában azokon ragyogott a világosság, akik sűrű sötétségben éltek. De hogyan tudják elhozni a keresztyének Jézus világosságát, és reményt nyújtani azoknak, akik bandaháborúk és családi erőszak közepette kénytelenek élni?

Szomorú valóság, hogy a keresztyének közötti megosztottság sokszor megakadályozza ezt. A béke és megbékélés keresése a különböző egyházak és felekezetek között azonban ennek éppen az ellenkezőjét mutatja. Amikor a keresztyének egységre törekednek ebben a konfliktusokkal terhelt világban, a megbékélés jelét mutatják. Azok a keresztyének, akik elutasítják, hogy nyilvánvalóan kiváltságos helyzetbe kerüljenek, akik elutasítják mások megalázását, tanúságot tesznek Isten országának békéjéről.  A világnak erre a békére van szüksége, amely meggyógyítja és megvigasztalja az erőszak áldozatait.

Istenünk, aki magad vagy a remény és a vigasztalás! Jézus feltámadásával legyőzted a kereszten az erőszakot. Népedként kérünk, lehessünk látható jelei annak, hogy az erőszak vereséget szenved ebben a világban. Most is ezt kérjük feltámadott Urunk nevében. Ámen.

A további érdekességeket és napi igemagyarázatokat tartalmazó füzet letölthető honlapunkról.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.